Washington internet sansürüne ‘dış yatırım’ uyarısıyla tepki verdi

Washington internet sansürüne ‘dış yatırım’ uyarısıyla tepki verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kamuoyunda ‘sansür’ olarak tanımlanan internet yasasını onaylaması uluslararası camiada da tepkilere neden olmaya devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, “Kanun, ifade özgürlüğü, basın hürriyeti ve internette bilgi paylaşımını ciddi bir şekilde kısıtlama potensiyeline sahip” diye konuştu.

Harf, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruya cevaben, internet sansürü ve HSYK’nın yapısında değişiklik getiren yasa değişikliklerini değerlendirdi. İnternet yasası için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Kurumu (AGİT) ve ilgili yerlerle konu kaygılarını paylaştıklarını aktaran Harf, “Onaylanan kanun, ifade özgürlüğü, basın hürriyeti ve internette bilgi paylaşımını ciddi bir şekilde kısıtlama potansiyeline sahip” diye konuştu. İnternete sansür yasasının Türkiye’ye yurt dışından yapılacak yatırımlara da olumsuz etki yapacağını savunan Harf, “Cumhurbaşkanı Gül tarafından kabul edilen yasa, anladığımız kadarıyla Meclis’te bazı değişikliklere uğrayacak. Mevcut süreçte Türkiye’den temel ifade özgürlükleri ile hür ve bağımsız medyaya sahip çıkılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Yeni internet yasasında yapılacak iki değişikliğin kendilerini tatmin edip etmeyeceği sorusuna Harf, “Yasa çıktığı zaman yeniden bir değerlendirme yapabiliriz” şeklinde cevap verdi.

 

Harf, HSYK yasası sorusunu ise, henüz Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmayan yasa konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını söyleyerek yanıtladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.