Viyana’daki Suriye görüşmeleri sona erdi: 6 ayda geçici hükümet, 18 ayda seçim

Viyana’daki Suriye görüşmeleri sona erdi: 6 ayda geçici hükümet, 18 ayda seçim

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla başlatılan ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 17 ülkenin katıldığı görüşmelerden anlaşma çıktı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, görüşmelere katılan ülkelerin Suriye’de 18 ay içinde bir seçimin olmasını istediklerini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de 6 ay içerisinde geçici hükümetin kurulacağını söylerken, toplantıdan Esad’ın geleceğine ilişkin bir uzlaşma çıkmadığını aktardı.

Görüşmelerin ardından basına kısa bir açıklama yapan Steinmeier, “Toplantıya katılan ülkeler Suriye’de 18 ay içinde seçim yapılmasını istiyor” dedi.

Steinmeier, Suriyeli muhaliflerle acilen görüşmeye başlanması konusunda mutabık kalındığını da söyledi.

KERRY: REJİM İLE MUHALİFLER GÖRÜŞECEK

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüşmelerin sonucuna ilişkin yapılan ortak açıklamada, Fransa’yı kana bulayan saldırılara değindi.

Paris saldırılarının arkasında IŞİD olduğuna inandıklarını söyleyen Kerry de, Alman mevkidaşı Steinmeir gibi Suriye krizinin çözümüne ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu

Kerry, “Barış görüşmelerinin tarafları, çözümü hızlandırmak için atılacak bir dizi adımda karar kıldı” dedi.

6 ay içerisinde geçici hükümet kurulacağını ve 18 ay içerisinde seçim yapılmasına karar verildiğini aktaran Kerry, Esad’ın geleceğine ilişkin bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Suriye rejimi ile muhalifler arasında görüşmelerin 1 Ocak’a kadar başlayacağını açıklayan Kerry, BM denetiminde öngörülen ateşkesin IŞİD, Nusra Cephesi ve diğer terör örgütleri için uygulanmayacağını aktardı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.