[VİDEO] Obama’nın gündemi Ortadoğu ve Kore Krizi

[VİDEO] Obama’nın gündemi Ortadoğu ve Kore Krizi

Başkan Barack Obama, Ortadoğu ve Kore Yarımadası’nda yaşanan gelişmeler konusunda görüşmelerini sürdürüyor. Geçtiğimiz ay Ortadoğu’ya ziyarette bulunan ve Kuzey Kore sorunu ile de yakından ilgilenen Obama, dün Beyaz Saray’da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’u ağırladı.

 

Obama – Ban Ki-mun görüşmesinde öncelik her zamanki gibi Suriye oldu. İki lider ayrıca Kuzey Kore ve İsrail-Filistin sorunu konusunda detaylı görüşmeler yaptı. ABD ve BM’nin mevcut konularda işbirliğini güçlendirmesi ve dünyadaki diğer ülkelerin daha fazla sorumluluk almasının sağlanması üzerinde duruldu.

 

Görüşme sonrası gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Obama, ilk gündemlerinin İnsani krizin daha da arttığı Suriye olduğunu belirtti. Bu ülkede tüm Suriyelilerin haklarına saygılı etkili bir siyasi geçişin sağlanmasının kendileri için önemli olduğunu söyleyen Obama, kesin çözüm gerçekleştirilemese dahi en azından insani durumun düzeltilmesini ve gerekli siyasi çözümün desteklenmesi için BM ile birlikte çalışacaklarını ifade etti. 

Obama, Kuzey Kore’de diplomatik çözümden yana olduklarının bir kez daha altını çizdi. Kore Yarımadası’nda kimsenin çatışma istemediğini vurguladı. BM ve ABD’nin bu ülkenin hırçın tavrına son vermesi ve tansiyonu düşürmesinin zamanı olduğu konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Obama, Kuzey Kore’yi dünyadaki diğer ülkeler gibi temel kurallara ve normlara uymaya davet etti.

 

ABD, İSRAİL’İN GÜÇLÜ BİR DOSTU, FİLİSTİN DEVLETİNİN DESTEKÇİSİ

 

Obama, son yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği İsrail ile Filistin’in barış masasına oturması için en azından bir fırsat olduğunu ifade etti. ABD’nin İsrail’in güçlü bir dostu ve Filistin devletinin destekçisi olduğunu söyleyen Obama, Ban Ki-mun ile farklı uluslararası unsurların da barış sürecine eklenerek çözüm adına nasıl çalışabileceklerini görüştüklerini belirtti.

 

Genel Sekreter Ban Ki-mun, Obama’ya daha barışçıl, daha müreffeh, insan haklarını koruyan ve saygılı bir dünyanın oluşması adına göstermiş olduğu küresel liderliğe teşekkür ederek konuşmasına başladı.

 

SURİYE REJİMİ KİMYASAL SİLAH ARAŞTIRMASINA İZİN VERMİYOR 

Ban, ‘en sıkıntılı durum’ olarak nitelendirdiği Suriye’deki krizin 3. yılına girdiğini hatırlatarak dünyadaki liderlerin daha güçlü adım atmalarını talep etti. Suriye hükümetinin kimyasal silah araştırılması konusunda BM çalışanlarına izin vermediğini belirten Ban, en kısa zamanda bu izni alacaklarını umduklarını söyledi.

 

Ban, Kuzey Kore konusunda derin endişe duyduğunu, bu ülkedeki yönetimi provokatif ve kışkırtıcı ifadeler kullanmaktan kaçınması konusunda uyardığını belirtti. Çin gibi etkili ülkelerin çözüm için liderlik edebileceğini vurguladı.

 

Ban son olarak, Obama’nın Ortadoğu’yu ziyaret etmesinden büyük memnuniyet duyduğunu, bu ziyaretle büyük ivme kazanan İsrail-Filistin konusunda iki devletli çözümün en kısa zamanda başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için çabaların artırılması gerektiğini söyledi.

 

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/r4BBwRbuRYo” frameborder=”0″ allowfullscreen]

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.