Uzay kapsülü, kuyruklu yıldıza doğru inişe geçti

Uzay kapsülü, kuyruklu yıldıza doğru inişe geçti

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) gönderdiği insansız uzay mekiği, tarihte ilk kez bir kuyruklu yıldızın üzerine iniş için harekete geçti. ’67P/Churyumov-Gerasimenko’ adı verilen kuyruklu yıldızın yörüngesinde Ağustos ayından bu yana dönen Rosetta adlı mekiğin bıraktığı Philae adlı kapsülün inişinin 7 saat sürmesi bekleniyor.

Yaklaşık 100 kilogram ağırlığındaki ve bulaşık makinesi boyutundaki kapsülün, kuyruklu yıldızın üzerinde sekmesini önleyecek sistemin aktif hale getirilemediği belirtildi. Kapsülün zıpkın ve vidalar yardımıyla uygun bir konum elde etmeye çalışacağı ifade edildi. Bilimadamlarının, 500 milyon kilometre mesafedeki uzay aracına gönderdiği komutlar 28 dakikada ulaştığından sağlıklı bir yönlendirme yapılamıyor.

Uzay araçlarının kuyruklu yıldız üzerinde bu tür yapıların nasıl oluştuğuna dair bilgi toplaması hedefleniyor. Kapsülün başarılı bir iniş yapamaması halinde dahi, ana mekiğin görevin yüzde 80’ini tek başına gerçekleştirebileceği ve 1,3 milyar Euro’luk projenin başarısız olmayacağı ifade edildi. (CİHAN)

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.