Uygurlara uygulanan soykırımı duyuran BBC’nin yayınları Çin’de durduruldu

Uygurlara uygulanan soykırımı duyuran BBC’nin yayınları Çin’de durduruldu

Çin Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu, zorla kamplarda alıkonulan Uygurların işkence gördükleri ve kadınların cinsel saldırıya uğradığına dair haberlerin ardından BBC World News’un yayınlarını durdurdu. Kuruldan yapılan açıklamada, “BBC’nin Çin’de yayınlarına devam etmesine izin verilmeyecek ve yıllık lisans başvurusu kabul edilmeyecektir.” denildi.

Çin’de, İngiliz kamu yayıncılık kuruluşu BBC’nin uluslararası yayın yapan televizyon kanalı BBC World News’un yayınlarını durduruldu. Çin Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu, yapılan inceleme sonucunda BBC World News’un Çin ile ilgili yayınlarının yasal düzenlemeleri ‘ciddi şekilde ihlal ettiğinin’ saptandığını iddia etti. Açıklamada, ‘haberlerin gerçeğe dayalı ve adil olması’ ve ‘Çin’in ulusal çıkarları ile milli birliğine zarar vermemesi’ gerekliliğinin yasalarla düzenlendiğine işaret edildi.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Çin Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu, BBC televizyon kanalının Çin’de yayın yapan yabancı kanallar için geçerli koşulları yerine getirmediğini belirterek “BBC’nin Çin’de yayınlarına devam etmesine izin verilmeyecek ve yıllık lisans başvurusu kabul edilmeyecektir” açıklamasını yaptı.

BBC, 3 Şubat’ta Uygur kadınlara Çin’deki kamplarda işkence ve cinsel şiddet uygulandığına yönelik detaylı bir habere yer vermişti. Görgü tanıklarına dayandırılan haberde Sincan’da kamplarda tutulan kadınlara polis ve gardiyanlarca sistematik cinsel saldırı, cinsel istismar ve işkence uygulandığı mercek altına alınmıştı.