Üvey abi suikastı, Kuzey Kore ile beraber Güneydoğu Asya’yı da gerdi

Üvey abi suikastı, Kuzey Kore ile beraber Güneydoğu Asya’yı da gerdi

Kuzey Kore’nin genç lideri Kim Jong-un’un üvey abisi Kim Jong-nam’ın Malezya’da şüpheli bir şekilde ölmesi bölgede tansiyonu yüklestti.

Uzmanlar, Kuzey Kore – Malezya arasında patlak veren gerginliğin Pyongyang yönetimi ile Güneydoğu Asya ülkeleri arasındaki ilişkileri de olumsuz etkileme ihtimaline dikkat çekiyor.

Geçen günlerde Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da Kuzey Kore Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kim Jong-un’un sürgündeki üvey abisi Kim Jong-nam’ın öldürülmüştü. Kuala Lumpur emniyet birimlerinin yaptığı resmi açıklamaya göre Kim, biri Vietnam diğeri Endonezya pasaportu taşıyan iki kadının zehir saldırısı sonucunda ölmüştü.

Malezyalı polisler ölümü araştırırken Kuzey Kore Büyükelçiliği’nde çalışan bir diplomat ile Pyongyang yönetimine ait Koryo Hava Yolları’nın bir çalışanının ifadesini alması iki ülke arasındaki ilk gerginlik oldu. Kuzey Kore Büyükelçisi Kang Chol, söz konusu soruşturmanın diplomatik ilişkileri etkilediğini ve tarafsızlığının şüpheli olduğunu söyledi.

Suikast üzerine basın toplantısı düzenleyen Malezya Başbakanı Nacip Razak ise Kuzey Koreli Diplomat Kang’ın açıklamasını ‘Diplomatik Etiği’ zorlayan ifadeler olarak nitelendirdi. “Emniyet birimleriniz olayı tarafsız bir şekilde soruşturmaktadır” diye konuşan Nacip, kendi sınırlarında meydana gelen bir suikastın soruşturulmasına müdahil olmanın, kendi içişlerine karışmak manasına geldiğini belirtti.

Malezya ile öteden beri sıcak ilişkileri olan Kuzey Kore ise bugün ilk defa açık bir şekilde Kuala Lumpur yönetimini hedef alan açıklamalarda bulundu.

Pyongyang yönetimine bağlı Kuzey Kore Merkez Haber Ajansı (KCNA), bugün servis ettiği haberde Malezya’nın Güney Kore ile saf tuttuğunu ifade etti. İsmini anmadan Kim Jong-nam’ı kasteden KCNA haberde, Malezya’yı ‘diplomatik pasoport sahibi’ bir kişiye uluslararası hukuka aykırı bir şekilde otopsi yapıp, cesedi ülkesine teslime etmeyip, muhafaza etmekle suçladı.

“Malezya cesedi Kuzey Kore’ye teslim etmeyerek durumu politize etmektedir” ifadelerini kullanan ajans, Malezya’yı konumunu hızlı bir şekilde değiştirip konuyu karıştırarak kötü bir amaca hizmet ettiğini ileri sürdü.

Güney Koreli Kuzey Kore uzmanları, Kuala Lumpur – Pyongyang hattındaki bu gerginliğin ülkenin bölge politikalarını da etkileyeceğini ifade etti. Söz konusu suikastta zanlı olarak yakalananların Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) etkin üyelerinden Vietnam ve Endonezya’nın pasaportlarını taşıdığını hatırlatan analizciler, Malezya’nın da birlikteki etkili ülkelerin başında geldiğine dikkat çekti.

Uzmanlar, suikast soruşturmasının derinleşmesi ile Malezya ile gerginleşen diplamatik ilişkilerin ASEAN üyeleri ile olan ilişkilere de yansıması ihtimali üzerine duruluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.