Ürdün, pilotuna karşılık iki mahkumu infaz etti

Ürdün, pilotuna karşılık iki mahkumu infaz etti

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Ürdünlü pilotu yakarak öldürdüğünü açıklaması üzerine, IŞİD üyesi olmakla suçlanan iki mahkumu idam etti.

İdam edilen mahkumlardan Sacide el Rişavi, IŞİD tarafından serbest bırakılması isteniyordu. Rişavi, 2005 yılında Amman’da bir otelin bombalanması olayına karışmaktan dolayı çıktığı mahkemede suçlu bulunmuştu.

Ürdünlü yetkililer, idam cezası yıllardır bekletilen Rişavi’yi, IŞİD’in rehin Ürdünlü pilot Muaz el Kesasibe’yi bir kafesin içinde diri diri yakarak öldürdüğünü gösteren videoyu yayınlamasının ardından gerçekleştirdi. Ürdün, Kesasibe’nin 3 Ocak günü öldürüldüğünü savunuyor.

BM VE GÜVENLİK KONSEYİ PİLOTUN ÖLDÜRÜLMESİNE SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon, cinayeti kınarken, IŞİD’in insan hayatına saygı duymadığını açıkladı. Ban, tüm dünya devletlerine seslenerek, insan hakları yükümlülüklerinin sınırları içinde terörizm ve radikalizmle mücadele çabalarını güçlendirmeleri çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi de bir açıklama yaparak Ürdünlü pilotun öldürülmesini kınadı. Konsey üyeleri, Kesasibe’nin diri diri yakılarak öldürülmesini, ‘‘iğenç ve korkakça bir hareket’’ diye tepki gösterdi. Konsey IŞİD’i gerçekleştirdiği son vahşet için, terör örgütünün acımasızlığı ile hiçbir insani değeri gözetmeksizin tüm inanç ve etnik kökenden gelenlere karşı daha önce işlemiş olduğu suçlardan biri olduğuna vurguda bulundu. Güvenlik Konseyi ayrıca Ürdünlü pilotu vahşice katledenlerin adaletin karşısına çıkarılmasını istedi.

Güvenlik Konseyi üyeleri, Kesasibe’nin ölümünden sorumlu olanlara karşı, kendi yükümlülüklerine uygun olarak tüm devletlere çağrıda bulunarak cinayeti işleyenlerin yargılanmasına yardımcı olmalarını talep etti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.