Ukrayna’da silahlar sustu, gergin bekleyiş sürüyor

Ukrayna’da silahlar sustu, gergin bekleyiş sürüyor

Ukrayna’da iç savaşın yaşandığı doğudaki Lugansk ve Donetsk şehirlerini içine alan Donbas’ta önceki gün ilan edilen ateşkese büyük ölçüde riayet ediliyor.

Bölgeden gelen haberlere göre, önceki gün akşam saatlerinden itibaren kesilen silah ve patlama sesleri yeniden başlamadı. Donetskli bir milis yetkilisi, “Ateşkes sonrası bir iki saat kadar daha patlama sesleri duyuldu. Bu beklenebilir. Bir anda tüm silahları susturmak imkânsız. Horlivka’da bazı çatışmalar yaşandı. Ancak şu an itibarı ile durumun sakin olduğunu söyleyebiliriz.” dedi. Gözlemciler, Mariupol ve Volnovoha’da milis güçlere ait askeri birliklerin durumlarını koruduğunu belirtiyor. Yerel milis güçleri, herhangi bir provokasyona karşı da uyarıda bulundu.

Galler’de gerçekleşen NATO Zirvesi’ne katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Minsk’te yapılan Temas Grubu’nun toplantısının ardından ateşkes ilan etmişti. Temas Grubu’nun toplantısına Rusya, Ukrayna ve AGİT temsilcilerinin yanı sıra Donetsk ve Lugansk’tan da temsilciler katılarak 12 maddelik ateşkes protokolüne imza koymuştu.

Silahların susmasının ardından insani yardımların ulaştırılması ve esirlerin takası gündeme geliyor. Milis güçlerin elinde bin kadar Ukrayna askeri olduğu, Kiev’in de 200 kadar milis gücünü tutukladığı belirtiliyor. Minsk zirvesinde, karşılıklı olarak listeler paylaşıldı. Rusya, ikinci yardım konvoyu için hazırlıklara başlarken, Kızılhaç Örgütü koordinasyonda görev alacaklarını açıkladı. Kalıcı barış için Temas Grubu çerçevesinde çalışmalar sürdürülecek. Ateşkes ve Rusya sınırının denetimi için de AGİT ve diğer bağımsız yetkililerden oluşan özel gruplar oluşturulacak.

Ateşkes sonrası ilk açıklamalarını Facebook’tan yapan Poroşenko, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin dokunulmaz olduğunu söyledi. Poroşenko, “Ülkem için savaşmaya hazırım. Çok sayıda Ukraynalının da aynı şekilde düşündüğünü biliyorum. Toprak bütünlüğümüz ve egemenliğimiz kalıcıdır. Ukrayna barışı sağlamak için de elinden geleni yapacak.” ifadelerini kullandı.

Rusya’ya yönelik yaptırım kararları beklemede

AB, ayrılıkçı milislere destek verdiğini iddia ettiği Rusya’nın devlet şirketleri ve bankalarını hedef alacak ek yaptırımlarla ilgili kararı 8 Eylül’e erteledi. Kararda, Ukrayna’da ilan edilen ateşkesin kalıcı olması ve Moskova’nın durumu dikkate alınacak. NATO Zirvesi sonrası konuşan ABD Başkanı Barack Obama da ateşkesin kalıcı olması durumunda Rusya’ya yönelik yaptırımların askıya alınabileceğini ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise ateşkese rağmen ek yaptırımların gündemde tutulmasına sert tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ek yaptırımların uygulamaya konulması durumunda, Rusya’nın da buna karşılık vereceği belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.