Ukrayna’da Rus yanlısı militanlara operasyon

Ukrayna’da Rus yanlısı militanlara operasyon

Ukrayna güvenlik güçlerinin ülkenin doğusundaki Slovyansk kasabasında Rus yanlısı silahlı bir grup tarafından ele geçirilen karakola düzenlediği baskın sonucu taraflar arasında çatışma çıktı.

İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, günün erken saatlerinde düzenlenen operasyonda militanlarca açılan ateş sonucu 1 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini, 5’inin de yaralandığını bildirdi. Bakan Avakov, sayısını açıklamadığı birkaç militanın da isabet aldığını söyledi. Ukraynalı Bakan, kasaba sakinlerinin panik yapmamalarını ve evlerinden dışarı çıkmamalarını istedi. Kasabanın belediye başkanı, cumartesi günü karakolu ele geçiren kamuflajlı grubun otonomi veya Rusya toprağına katılmak için referandum istediklerini belirtti.

Gelişen olaylar üzerinden Batı ile Rusya arasında yaşanan gerilim devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la gerçekleştirdiği telefon konuşmasında, ‘ciddi endişelerini’ ifade etti, saldırıların Kırım’da da olduğu gibi Moskova’dan yönetildiğini savundu. Kerry, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki gerilimi düşürmemesi ve sınırdaki askerlerini çekmemesi durumunda bunun ek sonuçları olacağını kaydetti. Lavrov ise yaşanan krizden bölgedeki Rus kökenlilerin ‘meşru ihtiyaçlarını ve çıkarlarını dikkate almakta başarısız’ olan Ukrayna’yı sorumlu tuttu.

Moskova yanlısı bir isim olarak bilinen Viktor Yanukoviç’in devrilmesinin ardından gelişen süreçte Kırım Rusya toprağı olmuş, ülkenin doğu bölgelerinde de sivil halk, kamu binalarını işgal etmişti. Kentin yakınlarındaki Slovyansk’ta yaşanan karakol işgali ise Rus yanlılarının ilk kez silahlı bir eyleme girişmesi nedeniyle farklılık arz ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.