Ukrayna’da cephe hattı ısınıyor

Ukrayna’da cephe hattı ısınıyor

Ukrayna Savunma Bakanı Stepan Poltorak, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların muhtemel saldırılarına karşı ordunun hazırlıklara başladığını duyurdu.

Dün Kiev’de konuşan Poltorak, ayrılıkçıların yeni askeri destek aldığını ve bu durumun 5 Eylül’de imzalanan ateşkes anlaşmasının ihlali olduğunu söyledi. Ukraynalı bakan, “Ayrılıkçılardaki hareketlenme karşısında silahlı kuvvetlerimizi yeniden yerleştiriyoruz.” dedi. Önceki gün Ukraynalı bir askeri sözcü, ülkenin güneyine açılan stratejik liman şehri Mariupol çevresi de dahil olmak üzere Rusya yanlısı ayrılıkçıların silahlı güçlerini güçlendirdiğini açıklamıştı.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı General Philip Breedlove da dün Bulgaristan’da yaptığı açıklamada, Rus askerlerinin tank, top gibi ağır silahlarla konvoy halinde Ukrayna’ya girdiğini iddia etti. Amerikalı general, ‘Rus tankları, Rus topları, Rus hava savunma sistemleri ve Rus askerlerinin’ konvoyda yer aldığını söyledi. Moskova’dan ise Breedlove’a jet yalanlama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General Igor Konaşenkov, Rus kuvvetlerinin Ukrayna’nın doğusunda görüldüğüyle ilgili herhangi bir “delil olmadığını” kaydetti.

Nisan ayından bu yana Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhanks bölgelerinde Kiev ile ayrılıkçılar arasında yaşanan çatışmalarda 4000’den fazla kişi hayatını kaybetti. Taraflar eylül ayında Minsk’te bir ateşkese varsa da ara ara devam eden çatışmalarda o tarihten bugüne 400 kişi öldü. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcisi Michael Bociurkiw, Kiev’de yaptığı açıklamada, bölgedeki krizin kötüye gitme riski taşıdığını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.