Ukrayna’da ayrılıkçılar 100 bin kişiyi silah altına alacak

Ukrayna’da ayrılıkçılar 100 bin kişiyi silah altına alacak

Ukrayna’da ateşkesin tamamen çökmesinin ardından çatışmalar yeniden alevlenirken, Rusya yanlısı ayrılıkçılar seferberlik hazırlığında. Ayrılıkçıların lideri Aleksandr Zaharçenko, 100 bin kişilik bir güç toplamayı istediklerini açıkladı. ABD ise son günlerde mevzi kaybeden Ukrayna ordusuna silah yardımını gündemine aldı.

Ukrayna’nın doğu bölgesinde barış görüşmelerine ilerleme sağlanamaması nedeni ile çatışmaların şiddetlenmesinden endişe ediliyor. Belarus’un başkenti Minsk’te önceki gün bir araya gelen Üçlü Temas Grubu herhangi bir anlaşma imzalamadan masadan kalktı. Ukrayna askeri birlikleri, ayrılıkçı milis gücün kontrolündeki Donbas ve Lugansk’a yönelik operasyonlarını artırırken, yerel kuvvetler de genel seferberlik ilan edeceklerini açıkladı.

Tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden “Donetsk Halk Cumhuriyeti” lideri Aleksandr Zaharçenko, bir hafta içinde genel seferberlik ilan edeceklerini, “Lugansk Halk Cumhuriyeti”nin de katkıları ile milis gücü sayısının 100 bine ulaşacağını söyledi. İlk aşamada gönüllülerin taleplerini dikkate alacaklarını ifade eden Zaharçenko, “Biz en az 100 bin kişi silah altına almak istiyoruz. Silahlı grupların eğitimi için bir aylık süre gerekiyor.” dedi. Minsk görüşmelerine katılım için Kiev yönetiminin resmi temsilci atamasının ön şartları olduğunu kaydeden Zaharçenko, resmi bu şart yerine getirilene kadar görüşmelere katılmayacaklarını söyledi. Ayrılıkçı lider esir takasında da listenin sadece askerlerden oluşmasını istedi.

Minsk görüşmelerinde taraflar ateşkes ve ağır silahların şehir merkezlerinden çekilmesi konusunda mutabakata varamamıştı. Ayrılıkçı gruplar ilk olarak Kiev’in silahlarını susturmasını istiyor. Ağır silahların çekileceği sınır konusunda da tartışmalar sürüyor.

Doğu Ukrayna’da harekete geçen Rusya yanlısı gruplar Kiev ordusunun kontrolünde olan Debaltsevo kenti çevresinde bazı yerleşim birimlerini ele geçirdi, ağır silah, tank ve mühimmatlara da el koydu. Ateşkese rağmen devam eden saldırılarda 2 bin sivilin bölgeden tahliye edildiği belirtiliyor.

Rusya’nın ayrılıkçı gruplara tank, roket ve diğer sofistike silahlarla destek verdiği iddia edilirken, Washington yönetimi de askeri anlamda Kiev’e yardıma hazırlanıyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın Kiev’de yönetim değişikliğinde müdahalelerinin olduğunu açıklaması Moskova’da sert tepkilere neden oldu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev’in krizin askeri yöntemle çözülmesi tercihinde Washington’ın etkisi olduğunu söyledi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Vladislav Seleznyov son 24 saat içinde 5 Ukrayna askerinin öldüğünü, 29 askerin de yaralandığını açıkladı. İç savaşta toplam ölenlerin sayısı ise 5 bini geçti. Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yönelik yaptırımların genişletilme ihtimali krizin derinleşmesine neden oluyor. Baskı ile politika değişikliğine gitmeyeceğini ilan eden Moskova, barış görüşmelerinin bir an önce başlamasını istiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.