Ukrayna, Rusya ile arasına duvar örüyor

Ukrayna, Rusya ile arasına duvar örüyor

Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecini hızlandıran Berlin Duvarı’nın yıkılmasından 25 yıl sonra Ukrayna, Rusya ile Avrupa arasına yeni bir duvar örecek. Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk, 4 yıl boyunca devam edecek inşaatın 517,3 milyon dolara mal olacağını açıkladı.

Rusya ve Ukrayna arasında tam kontrol sağlayacak duvarın uzunluğu 2 bin 295 kilometre olacak. 2 metre temeli olacak duvarın yüksekliği de 4 metre olarak planlanıyor. ‘Avrupa Duvarı’ olarak isimlendirilen projenin AB tarafından desteklendiğini savunan Yatsenyuk, “Rusya ile sınırımızı güçlendirecek olan bu duvar, AB ile vizelerin kaldırılmasına da katkı sağlayacak.” dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın 16 Haziran 2014 tarihinde aldığı kararla, Eylül ayında yapımına başlanan duvar aynı zamanda tanklardan korunmak için çeşitli hendeklerle güçlendirilecek. Dikenli tel örgülerin kullanılacağı duvar inşaatında çeşitli bölgelerde beton uygulamalar da olacak.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, duvarın kabul edilemez olduğunu, bunun insanların ve ailelerin geleceklerine müdahale olduğunu söyledi. Jagland’a göre, Avrupa’yı duvarlarla bölmek yerine, “Ortak Avrupa Evi” düşüncesinin güçlendirilmesi gerekiyor.

Rusya Federal Sınır Güvenliği Ajansı’ndan Konstantin Busigin ise Almanya’da olduğu gibi Ukrayna’nın bir duvar inşa etmesi durumunda bunun uzun vadeli olamayacağını, er ya da geç bu duvarın da yıkılacağını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.