Ukrayna: Rus kamyonlarının sınırı geçmesi ‘doğrudan işgal’

Ukrayna: Rus kamyonlarının sınırı geçmesi ‘doğrudan işgal’

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda bulunan ve ordu tarafından kuşatılan Luhansk şehrindeki sivillere yardım taşıdığını iddia ettiği kamyonları, Kiev’in izni olmadan Ukrayna topraklarına girdi.

Ukrayna Güvenlik Servisi Başkanı Valentin Nalivaiçenko, girişimi Rusya’nın komşusunu ‘doğrudan işgali’ olarak tanımladı. Nalivaiçenko, kamyonları süren şoförlerin savaş araçlarını kullanma eğitimi alan Rus askeri personeli olduğu, kamyonların Rus yanlısı isyancılara silah taşıyacağı ve ‘Ukrayna ordusuna karşı savaşan Rus askerlerin’ ölü bedenlerini bölgeden çıkartacağı iddialarını tekrarladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko da kamyonların sınırı geçmesini ‘uluslararası hukukun apaçık ihlali’ olarak niteleyerek sert şekilde tepki gösterdi. ABD, Almanya, BM ve NATO’dan arka arkaya yapılan açıklamalarla Moskova’nın hamlesi sert şekilde kınanırken Beyaz Saray, kamyonların derhal geri çekilmemesi halinde Rusya’nın daha ileri ekonomik yaptırımlarla yüzleşeceği tehdidinde bulundu.

Sınırda bekleyen 260 Rus yardım kamyonunun 100’den fazlasının hiçbir kontrol olmadan isyancıların kontrolündeki bölgeden ülkeye girdiği bildirildi. Moskova, yardım kamyonlarında yalnızca gıda, su, jeneratör, uyku tulumu gibi insani ihtiyaç malzemelerinin bulunduğunu savunuyor. Uluslararası Kızıl Haç yardım kuruluşu, yeterli güvenlik teminatı verilmediği için yardım kamyonlarına hiçbir şekilde eşlik etmediklerini açıklarken görgü tanıkları, kamyonların isyancı milisler eşliğinde Luhansk bölgesine yöneldiğini aktardı. Kiev yönetiminin Luhansk bölgesindeki sivillere yönelik yardımı imkânsız hale getirmek için her şeyi yaptığını belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında konvoyun yolunun kesilmesi ya da hedef alınması durumunda bunun sonuçları olacağı vurgulandı. Kiev’den yapılan açıklamada ise ‘provokasyonların’ önüne geçilmesi için kendilerinin konvoyu hedef almayacakları ifade edildi.

Ukrayna ordusunun isyancıların elindeki en büyük ikinci şehir Luhansk’ın büyük bölümünü ele geçirdiğine dair son dönemdeki açıklamalarını takip eden gelişme, Kiev’in askeri ilerleyişini yavaşlatmaya yönelik Moskova’nın bir adımı olarak yorumlandı. 20 gündür kuşatma altındaki Luhansk’ta suların akmadığı, elektrik ve telefon hatlarının kesik olduğu bildiriliyor. Hem Luhansk hem de Rus yanlılarının kontrolündeki en büyük şehir Donetsk yakınlarında süren şiddetli çatışmalarda her gün onlarca kişinin hayatını kaybetmeye devam ettiği haberleri geliyor.

NATO: Rus ağır silahları Ukrayna ordusunu vurdu

NATO, Rus askerleri tarafından kontrol edilen ağır silahların Ukrayna’nın içerisine sokulduğunu dün ilk kez açıkladı. New York Times gazetesinin haberine göre NATO, bu silahlarla Ukrayna askerlerine ateş açıldığını iddia etti. NATO açıklamasında, içinde tankların ve asker taşıyan zırhlı araçların dahi bulunduğu pek çok gelişmiş silahın, Rus yanlış ayrılıkçılara ulaştığı belirtilerek bunun oldukça kaygı verici olduğu ifade edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.