Ukrayna: Milisler delil karartıyor

Ukrayna: Milisler delil karartıyor

Ukrayna yönetimi, ülkenin doğusunda bağımsızlık ilan eden Rusya yanlılarını, perşembe günü düşürülen Malezya uçağı enkazındaki delilleri karartmakla suçladı. Bölgeye ulaşan AGİT uzmanlar heyeti ise uçağın kara kutusu ve ses kayıt cihazlarını enkazda bulamadıklarını aktardı. Milisler, uçağı kendilerinin düşürmediğini tekrarladı.

Amsterdam’dan Kuala Lum-pur’a doğru giderken perşembe akşamı Ukrayna üzerinde vurulan uçağı kimin düşürdüğüyle ilgili, Kiev ile Rus yanlısı milisler ve onlara destek veren Moskova birbirlerini suçlamaya devam ediyor. Ukrayna yönetimi, Rus yanlılarını, kendi kontrollerindeki bölgeye düşen yaklaşık 300 kişinin öldüğü uçağın enkazından parçaları Rusya’ya kaçırarak delilleri karartmakla suçladı. 38 yolcunun cesedinin isyancıların merkezi konumundaki Donetsk’e götürüldüğünü iddia eden Ukraynalı yetkililer, milislerin uçak parçalarını Rusya’ya götürmek için çok daha büyük araçlar aradıklarını duyurdu. Malezya Ulaştırma Bakanı Liow Tiong Lai de kimi hayati kanıtların kaza sahasında korunmadığı yönünde bilgi aldıklarını açıkladı.

Cuma akşamı bölgeye ulaşan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) bağlı çalışan bir uzmanlar heyeti ise silahlı milislerin kapsamlı araştırma yapmalarına engel olduklarından yakındı. Gözlemcilere eşlik eden ve sarhoş olduğu belirtilen bir kişinin havaya uyarı ateşi açarak, enkazın bulunduğu araziye tam erişimi engellendiği bildirildi. AGİT gözlemcileri, uçağın kara kutusu ve ses kayıt cihazlarını enkazda bulamadıklarını, kimi görgü şahitlerinin bunların söküldüğünü gördüklerini açıkladı. Ukrayna Acil Durum Bakanlığı ise Malezya uçağının düştüğü toplam 25 kilometrekarelik alanın 18 kilometrekarelik kısmının araştırıldığını duyurdu. Bakanlık Sözcüsü Andriy Lysenko, enkaz alanında 186 yolcunun cesedine ulaşıldığını söyledi. Lysenko, ayrılıkçıların Ukrayna Acil Durum Bakanlığı’ndan gelen gözlemcilere alana giriş izni verdiğini ancak alandan ‘hiçbir şey almalarına’ müsaade edilmediğini kaydetti. İnterpol ve Europol’dan birer heyetin de kazanın nasıl meydana geldiğini araştırmak üzere bölgeye gidecekleri bildirildi.

Uçağı kendilerinin düşürdüğünü reddeden Rus yanlısı isyancılar, saldırıyı bir Ukrayna savaş uçağının gerçekleştirdiğini savundu. Rus yanlıları, kendi teknik imkânlarının on bin metrede uçan bir uçağı vurmaya yetmeyeceğini öne sürdü ancak daha önce pek çok askeri nakliye uçağını düşürdüklerini kabul eden milislerin açıklamaları soru işaretlerine neden oldu. DIŞ HABERLER SERVİSİ

Başbakanın üvey büyükannesi de uçaktaymış

Ukrayna üzerinde uçarken füzeyle vurulan uçakta 44 vatandaşını kaybeden Malezya’nın başbakanı Necib Razak’ın üvey büyükannesinin de ölen yolcular arasında olduğu ortaya çıktı. Twitter hesabından açıklama yapan Başbakan Razak “Üvey büyükannem de yolculardan biriydi.” ifadelerini kullandı. Başbakan’ın Siti Amirah isimli akrabasının 83 yaşında olduğu bildirildi.

Ukrayna’da çatışmalar sürüyor

Ukrayna’nın doğusundaki Lugansk bölgesinde ordu ile Rus yanlıları arasındaki son 24 saat içerisindeki çatışmalarda; 16 sivil öldü, 66 kişi yaralandı. Son bir gün içerisinde ambulansların hastanelere 156 defa yaralı getirdiği bildirildi. Şiddetli çatışmalarda 36 konut yıkıldı. Ukrayna güvenlik güçleri, uzun süredir isyancıların kontrolündeki Lugansk’ın bir bölümünü ele geçirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.