Türkmenler katliamdan kaçıyor

Türkmenler katliamdan kaçıyor

IŞİD’in ele geçirdiği Telafer’de yaklaşık 150 bin Türkmen 45 derece sıcağın altında yollara düştü. Sünniler doğuya, Şiiler ise batıya, Sencar ve Musul tarafına doğru kaçmaya başladı. Şehri terk edemeyen Türkmenlerin ise IŞİD militanları tarafından katliama uğramasından endişe ediliyor.

El Kaide çizgisindeki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, Musul ve Tikrit’in ardından, nüfusunun çoğu Türkmen olan Telafer şehrini de ele geçirdi. IŞİD militanları, pazar günü ağır silahlarla saldırdıkları şehre dün şafak vakti girdi. Bombalanan şehirde büyük can kaypları haberleri gelirken yaklaşık 150 bin Türkmen, canlarını kurtarmak için 45 derece sıcağın altında yollara düştü. Musul’a 50 kilometre mesafedeki 200 bin nüfuslu Telafer’de, Sünni Türkmenler doğuya, Şiiler ise batıya doğru kaçıyor. Irak’ta en fazla Türkmen nüfus Telafer’de yaşıyor. Buradaki Türkmenlerin yüzde 75’i Sünni, yüzde 25’i Şii. Şehirde kalan Şii Türkmenlerin katliama uğramasından endişe ediliyor. Irak Türkmen Cephesi Kerkük İl Meclisi Üyesi Ali Mehdi, “Türkiye’nin acilen bu insanlara yardım etmesi gerekiyor. Dünya nerede? Kimse yardıma gelmiyor.” dedi. Dün basın toplantısı düzenleyen Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi ise “Bizim için Şii ve Sünni diye bir ayırım yoktur. Telafer, Türkmen coğrafyasıdır. Telafer dünden beri şiddete maruz kalmıştır.” diye konuştu. Irak’ta herkesin kendisini savunmak için silaha sarıldığını ifade eden Salihi, Türkmenlerin de silahlanmaya mecbur kaldığını söyledi.

IŞİD’in Telafer taarruzu, pazar sabahı havan topu saldırılarıyla başladı. Telafer’e girmeye çalışan IŞİD militanları ile  6 bin Türkmen gönüllü ve merkezî hükümete bağlı askerler arasında gün boyu çatışmalar yaşandı. Binlerce aile şehri terk etmeye başlarken, dün sabah saatlerinde kentin düştüğü haberi geldi. Gelen bilgilere göre şehirdeki Irak birliği şafaktan önce bölgeyi terk ederken, bazı Türkmen aşiretler çatışmaya devam etti ancak daha sonra teslim oldu. IŞİD militanları, şehir merkezinde makineli silahlar ve siyah bayraklarıyla devriye gezmeye başladı. Şehirde kaç kişinin öldüğü ve yaralandığı bilinmiyor. Ancak kentten kaçanlar, Telafer’deki hastanenin yaralılarla dolup taştığını söyledi. Irak savaş uçaklarının, örgüt militanlarına karşı şehirde bazı yerleri savaş uçakları ile vurduğu kaydedilirken, Irak devlet televizyonu, Telafer yakınlarındaki bir IŞİD konvoyuna düzenlenen hava saldırısında 35 teröristin öldüğünü duyurdu.

IŞİD, KUZEYDE HAKİMİYETİNİ PEKİŞTİRİYOR

IŞİD, geçen haftaki yıldırım hızıyla ilerlemesinin ardından Bağdat’a doğru yürüyüşünü durdururken ülkenin kuzeyinde de hakimiyetini pekiştirmek istiyor. Musul’dan Suriye sınırına giden yol üzerinde kurulu kilit bir şehir olan Telafer’in ele geçirilmesi de bu yönde atılmış kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Suriye’ye 150 km mesafedeki şehrin düşmesiyle IŞİD aynı zamanda sınırın diğer tarafında kontrol ettiği bölgelerle Irak’ın kuzeyinde aldığı bölgeleri birbiriyle bağlamış oldu. Telafer, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin ‘teröristlerin işgal ettiği her karış toprağı geri alma’ sözü vermesinden birkaç saat sonra düştü.

IŞİD’in Telafer’e girmesinin ardından on binlerce Türkmen, Bölgesel Kürt Yönetimi’nin kontrolündeki Sincar bölgesine doğru kaçmaya başladı. Dün bir basın toplantısı düzenleyen Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi, “Bizim için Şii ve Sünni diye bir ayırım yoktur. Türkmen kimliğimiz ve coğrafyamız var. Telafer, Türkmen coğrafyasıdır. Türkmen kimliğidir. Maalesef bu kimlikle oynanmıştır. Telafer dünden beri şiddete maruz kalmıştır. Telafer’de insanlar Sencar ve Musul tarafına kaçtılar. Az bir kısmı ise Telafer içinde kaldı. Buraya giden aileler kötü durumda.” dedi. Salihi, dün ayrıca son gelişmelerle ilgili olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir telefon görüşmesi yaptı. Davutoğlu, görüşmeyi Twitter hesabından duyururken, “Türkmen kardeşlerimizin güvenliği için tüm muhataplarımızla temaslarımız sürüyor. Telafer-Sincar arasındaki 100 bini aşkın soydaşımızın barınma, gıda ve tıbbî ihtiyaçları için AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) gereken hazırlıkları derhal başlattı.” ifadelerini kullandı.

ABD ELÇİLİĞİNDE IŞİD ALARMI

Öte yandan Irak’ta giderek ağırlaşan bir güvenlik krizi ile karşı karşıya kalan ABD, IŞİD’in Bağdat’a doğru ilerlemesi üzerine dün başkent Bağdat’taki Amerikan diplomatlarının güvenliğinin sağlanması için alınan önlemleri artırdı. Washington’ın Bağdat Büyükelçiliği’nde 100 kadar askerî personel görevlendirilirken, elçilik binasından bazı diplomatlar da Ürdün’ün başkenti Amman’a tahliye edildi. Birleşmiş Milletler de 58 çalışanını Bağdat’tan Amman’a gönderdiğini açıkladı.

KERKÜK PEŞMERGE KONTROLÜNDE KALACAK

Irak merkezî hükümetinin, peşmerge güçlerinin kontrol altına aldıkları bölgelerde kalması konusunda Kürt Bölgesel Yönetimi ile anlaştığı iddia edildi. DHA’nın haberine göre Irak Millî Güvenlik Danışmanı Falih Feyaz, Bağdat yönetiminin Erbil yönetimi ile peşmergenin denetim sağladığı tüm alanlarda kalıcı olması konusunda anlaştıklarını söyledi. Anlaşmada peşmergenin yasal bir güç olduğu ve Irak savunma cephesinin bir bileşeni olduğu vurgulandı. Feyaz, “Gelecekte Kürdistan yönetimi ile IŞİD’e karşı mücadelede ortak plan ve projelerimiz olacaktır.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.