Türkmen köyü Emirli’de IŞİD katliamı korkusu

Türkmen köyü Emirli’de IŞİD katliamı korkusu

Irak’ta yaklaşık 20 bin nüfuslu Türkmen kasabası Emirli, iki buçuk aydır IŞİD kuşatması altında. IŞİD’e karşı direnmeye çalışan kasabanın düşmesi halinde büyük bir katliamın yapılmasından endişe ediliyor. Türkmenler, Ezidiler için acil harekete geçen dünyanın, kendileri için de seferber olmasını bekliyor.

50’den fazla kişinin ilaç ve tıbbi malzeme olmaması sebebiyle öldüğünü anlatan Albay Beyati, Türkiye’nin yardım sözü verdiğini, ancak şimdiye kadar bunun gerçekleşmediğini söyledi. Bağdat’ın 180 kilometre kuzeyindeki kasaba bini aşkın IŞİD militanı tarafından top ve tank atışına tutuluyor. Kasabaya gıda yardımı haftada bir-iki gün helikopterlerle ulaştırılabiliyor. Ancak helikopterlere yönelik saldırılar sebebiyle sınırlı gelen yardımlar şehir halkına yetmiyor. Türkmenler toprağı kazarak çıkardıkları sağlıksız suyla hayatta kalmaya çalışıyor.

Irak Türkmen Cephesi Kerkük İl Meclis üyesi Ali Mehdi de 75 gündür kuşatma altındaki Emirli’ye ne Irak ordusunun ne de peşmergenin kurtarmak için hiçbir girişim yapmadığını kaydetti. Mehdi, “Emirli çok kötü durumda. İlaçsız, elektriksiz, susuz bir durumda. Salgın hastalıklar yayılıyor. Hem içeride hem de dışarıda Türkmen ölüyor.” dedi. Ali Mehdi,  Irak ordusunun kasaba etrafındaki Sünni Türkmen köylerini bombaladığını, bu nedenle Sünni Türkmenler arasında Emirli halkına karşı öfkeye sebep olduğunu da anlattı. Sünni ve Şii Türkmenleri birbirlerine düşürmek için büyük bir oyun oynandığını iddia etti.

Irak Türkmeneli Partisi lideri Riyaz Sarıkaya da, Emirli’deki insanların her an toplu bir katliama uğrama ihtimali olduğu uyarısında bulundu. Bu ay başında Sincar’daki Ezidileri IŞİD katliamından kurtarmak için hava saldırılarına girişen ABD’nin Emirli için de devreye girmesini istedi. Sarıkaya, “Ezidiler için dünya 70 saatten daha kısa sürede harekete geçti. Ama 70 gündür kuşatma altındaki Türkmenler için  konuşmaktan başka hiçbir şey yapılmadı.” siteminde bulundu.  New York Times gazetesi ise ABD Başkanı Barack Obama’nın Emirli’yi kuşatan IŞİD militanlarına karşı hava operasyonu düzenlenmesi, havadan gıda ve su ulaştırılmasına onay vermeye yakın olduğunu yazdı.

‘ABD, IŞİD’e karşı Ankara’dan destek istedi’

New York Times gazetesi, ABD’nin Irak’tan sonra Suriye’de de IŞİD’e karşı potansiyel bir askeri operasyon için ‘geniş bir müttefik koalisyonu’ harekete geçirmeye başladığını yazarken bu kapsamda Türkiye’nin kapısının çalındığını bildirdi. Gazete, Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde Türkiye’nin, ABD ve Avrupa’dan gelenler dahil yabancı savaşçıların IŞİD’e katılmak için Suriye’ye geçiş rotası olduğunu ifade ederken Obama yönetiminin, Ankara’dan sınırdaki kontrolün sıkılaştırılmasına yardımcı olmalarını istediklerini yazdı. Gazete ayrıca, “Yetkililer, Suriye’deki çabayı desteklemek için kullanılabilecek üsleri olan Türkiye’den yardım istediklerini söyledi.” derken, muhtemel Suriye operasyonları için İncirlik Üssü’nün kullanılması talebinin gelebileceğine işaret etti. Haberde, Beyaz Saray’ın John Bass’ın yeni Ankara büyükelçisi olarak atanmasının Senato tarafından onaylanmasını henüz sağlayamadığına dikkat çekilerek, “Böylece kritik bir zamanda görev boş kaldı.” denildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.