Türkiye’nin Suriye’ye yönelik Konsey’den açıklama talebine Rusya engeli

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik Konsey’den açıklama talebine Rusya engeli

Türkiye, Suriye saldırganlığını durdurmak için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne mektup sundu. Türkiye adına Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan kaleme aldı.

Mektupta 5 sivilin öldüğü hatırlatılarak, Suriye’nin saldırğanlığını durdurmak için  “gerekli önlemleri” almak için BM Güvenlik Konseyi’ne başvurdu. Mektupta ayrıca ‘‘Bu Türkiye’ye karşı Suriye’nin saldırısıdır’’ ifadesine yer verildi. Apakan mektubu BM Güvenlik Konseyi’nin ekim ayı dönemi başkanlığını sürdüren Guatemala Daimi Temsilcisi Gert Rosenthal’e teslim etti.

Reuters tarafından ele geçirilen mektupta Apakan, “Bu uluslararası hukukun yanı sıra uluslararası barış ve güvenliğin ihlali apaçık bir ihlalidir” ifadeleri yer aldı.

Apakan mektubunda, “Güvenlik Konseyi’nin harekete geçerek bu tür saldırganlık eylemlerini sona erdirecek, Türkiye’nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve güvenliğini saygılı olmasını sağlayacak gerekli önlemleri almasını arzu ediyor’’ ifadelerine yer verdi.

Bugün Konsey’den güçlü bir açıklama bekleyen Türkiye mektupta, ‘‘en güçlü ifadelerle havan topu saldırısını kınıyoruz’’ ifadelerinin olmasını arzu ettiğini belirtti.
Türkiye aslında dün Konsey’den bir açıklama bekliyordu ancak ismini vermek istemeyen bir kaynak buna yine Rusya’nın engel olduğunu söyledi.

Konsey’in geçici üyesi olan Azerbeycan tarafından hazırlanan taslak açıklama metninde, ‘‘Uluslar arası hukukun bu tür ihlallerle uluslar arassı barışı ve güvenliği için ciddi tehdit oluşturmakta’’ ifadeleri yer alıyor. Ancak buna Rusya’nın itiraz edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye’de Konsey’den açıklama dışında herhangi bir harekette beklemiyor. Zira Suriye krizinin başlamasından bu zaman Şam hükümetine karşı her türlü yaptırım ve sert kınamanın önüne Rusya her defasından set koymaktan geri kalmamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.