Türkiye’nin NATO masasında askeri kalmadı

Türkiye’nin NATO masasında askeri kalmadı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’nin yurt dışında NATO görevinde bulunan çok sayıda subayının da görevden alınarak tutuklandığı ortaya çıktı.

Diken’in haberine göre, 27 Eylül’de Almanya, Belçika, Hollanda ve Britanya’daki komuta merkezlerinde görevli 149 subayın Türkiye’ye dönmesi istendi. Türkiye’ye dönüş yapan personelin birçoğunun gözaltına alınıp tutuklandığı ifade edilirken, iki personelin istifa mektubunun da NATO’daki meslektaşlarına gönderildiği kaydedildi.

Şu ana kadar 400 kişi görevden alındı
Türk bir askeri yetkilinin verdiği bilgiye göre şu ana kadar görevden alınan subay sayısı 400.

Böylece NATO’nun Brüksel’deki karargahında bulunan 50 kişilik Türk delegasyonundan yalnızca dokuz subayın kaldığını belirten bir Türk yetkili, Türk subayların son toplantılara katılmadığını kaydederek, “Türkiye artık masada değil” diye konuştu.

‘Konu, NATO ile Türkiye arasında üst düzeyde tartışıldı’
Türkiye’nin NATO’daki elçisi konuyla ilgili yorum yapmazken, bir NATO yetkilisi Türkiye’nin NATO’ya Avrupa ve ABD’deki personellerinin değişimi hakkında bilgi verdiğini ve konunun Türk yetkililerle üst düzeyde tartışıldığını da ekledi.

Aynı yetkili, “Türkiye’nin, darbe girişiminin faillerini yargı önüne çıkarırken hukukun üstünlüğüne bağlı kalacağına inanıyoruz” dedi.

Ankara’daki üst düzey bir yetkili ise Türkiye’nin yurt dışındaki bazı askeri personeli darbe girişiminin ardından ülkeye çağırdığını ve bazılarının çağrıya uymadığını söyledi.

Türkiye’ye dönen her personelin cezalandırılmadığını belirten yetkili, “Türkiye’ye geri dönmeyenler veya yurt dışında iltica talebinde bulunanları dikkate almak gerekiyor. Müttefiklerimizden bu konuya eğilmelerini bekliyoruz, darbe girişimine müdahil olanları desteklemelerini değil” diye konuştu.

Bazı askerlerin pasaportları iptal, banka hesapları bloke
Görevden alınan bazı personelin hapis cezasına çarptırılma korkusuyla Türkiye’ye dönmediği belirtilirken, pasaportlarının iptal edildiği, banka hesaplarının bloke edildiği ve emeklilik haklarının ellerinden alındığı kaydedildi. Askeri personelin bir kısmının ailelerine de yurt dışına çıkış yasağı konduğu ifade edildi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.