Türkiye’den Suriye konusunda çağrı

Türkiye’den Suriye konusunda çağrı

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, çatışmayı sona erdirmek ve şiddetten zarar gören Suriyelilere yardım etmek için “istihbarat konusunda gerçek bir iş birliğinin” ve yabancı savaşçıların ülkeden çekilmelerinin gerekli olduğunu söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı, Suriye’de kötüleşen savaşın artık tüm ülkeler için tehlike oluşturduğunu, çünkü dünyanın çeşitli yerlerinden cihatçılar savaşmak için akın ederken Devlet Başkanı Beşar Esad hükûmetinin suç işlemeye devam etmesine izin verildiğini söyledi.

Ahmet Davutoğlu Reuters’a verdiği mülakatta, çatışmayı sona erdirmek ve şiddetten zarar gören Suriyelilere yardım etmek için “istihbarat konusunda gerçek bir iş birliğinin” ve yabancı savaşçıların ülkeden çekilmelerinin gerekli olduğunu söyledi.

Davutoğlu, “Sorun sadece Türkiye’nin değil, bölgenin sorunu.

Doğan güç boşluğundan ötürü bu terör örgütlerinin varlığı ve rejimin totaliter ve otokratik doğası yüzünden Suriye tüm Avrupa ülkeleri için de risk olmaya başladı. Bu hepimiz için bir tehdit.” dedi.

Davutoğlu uluslararası toplumun başarısızlığının, Suriye’deki krizin ve ülke liderinin savaş suçlarının ciddiyetini kavrayamamak olduğunu söyledi ve “Herkes tek çözümün siyasi çözüm olduğunu söylüyor. Ancak samimi ve nesnel olmak zorundayız. Rejimi silahlarla, ağır silahlarla destekleyenler askerî çözümden yana. Güvenli bir ortam yaratmak için hepimiz iş birliği yapmalıyız.Bu terörü önlemek için birlikte çalışmamız anlamına geliyor. “ dedi.

Bakan, Suriye’ye yabancı savaşçı akmasını durdurmak için uluslararası iş birliği çağrısı yaptı ve 700 binden fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’nin yabancı savaşçıların yer yer kontrolsüz sınırından Suriye’ye girmesine izin verdiği iddialarını reddetti.

Davutoğlu, “Türkiye Suriyeli mültecileri ağırlamak için sıkı çalışmaktadır, aynı zamanda terörist grupların varlığını önlemek için tüm önlemler alınmıştır, ancak burada ortak bir çabaya ihtiyaç var.” dedi. Davutoğlu konuyu defalarca ABD’li, Avrupalı, Rus ve diğer mevkidaşlarına ilettiğini söyledi.

Ahmet Davutoğlu, “Onlara Suriye’ye gitmek için Türkiye’ye gelmek isteyen radikallerin kim olduğunu biliyorlarsa Türkiye’ye gelmelerini engellemelerini söyledik.” dedi ve “gerçek bir istihbarat paylaşımı” çağrısında bulundu.

Davutoğlu, “Eğer kendi ülkeleri tarafından gelmelerine izin verilirse Türkiye’ye girmelerine nasıl engel olabiliriz, bu yasal olmaz. Geçen yıl 36 milyon turist aldık. Türkiye’deki turizmi durduramayız.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.