Türkiye’deki kadın cinayetleri ve hak ihlalleri 40 şehirde protesto edildi

Türkiye’deki kadın cinayetleri ve hak ihlalleri 40 şehirde protesto edildi

Merkezi ABD’de olan insan hakları kurumu Advocates of Silenced Turkey (Susturulan Türkiye’nin Savunucuları), 8 Mart  Dünya Kadın Günü vesilesiyle 40 şehirde protestolar düzenlendi. Başta Amerika olmak üzere Kanada, Brezilya, Arjantin’de gerçekleştirilen yürüyüşlerde Türkiye’deki kadın cinayetlerine, siyasi kadın tutukluların yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekildi.

Amerikan dış işleri raporuna göre Türkiye’de 62 bin 669 siyasi tutukludan 5 bine yakın kadın ve 780 masum bebek anneleriyle birlikte zulme maruz kalmaya devam ediyor. Sadece siyasi tutuklulukla sınırlı değil kadınlara yapılan haksızlıklar, kadın cinayetleri son yıllarda 3 kat arttı. 2020 yılında 300 kadın, geçen şubat ayında ise 33 kadın öldürüldü.

“DUR DEMEYELİM DE NE DİYELİM?”

Kadınlarla ilgili yaşanan hak ihlalleriyle ilgili protestolarda gün boyunca #Fight4WomenTurkey etiketiyle de dünyaya sesini duyurmaya çalışan aktivistler siyasi tutuklu kadın ve çocukların bırakılmasını talep etti.

New York’un ünlü caddeleri 42. Cadde ve 8. Aveneu’nün köşesine verdikleri reklamlarla dikkat çeken AST’nin sözcüsü Hafza Girdap, “Kadına karşı şiddete, kadın cinayetlerine, kadın hakları ihlallerine, kadının maruz kaldığı eşitsizliğe/haksızlığa, şiddetin rejim eliyle işlenmesine veya devletin tacizciyi, tecavüzcüyü/katili cezalandırmamasına dur demeyelim de ne diyelim.” dedi.