“Türkiye’de düşünce özgürlüğü ciddi şekilde kısıtlanıyor”

“Türkiye’de düşünce özgürlüğü ciddi şekilde kısıtlanıyor”

Uluslararası Af Örgütü, açıkladığı raporda, Türkiye’de düşünce özgürlüğünün ciddi biçimde kısıtlandığını savundu. Örgüt, acil olarak yasal reformlar yapılmasına ihtiyaç olduğunu duyurdu.

 

Uluslararası Af Örgütü’nün dün İstanbul’da yayımladığı raporda, Türkiye’de geçen yıllarda çok sayıda yasal reform yapıldığı, ancak buna rağmen düşünce özgürlüğünün ciddi biçimde kısıtlandığı vurgulanıyor. Raporda, barışçıl bir şekilde görüşlerini ifade eden yüzlerce kişinin ya yargılandığı ya da hapiste olduğu belirtiliyor.

 

Uluslararası Af Örgütü Almanya şubesinin Türkiye Uzmanı Amke Dietert, “Ezber bozan görüşleri savundukları için Türkiye’de yüzlerce siyasi aktivist, gazeteci, yazar ve avukat yargılanıyor. Parlamento, Türk yasalarını uluslararası kabul gören standartlara kavuşturmalı ve düşünce özgürlüğünü korumalı” yorumunda bulundu. Dietert, dördüncü yargı reformunun da olumlu bazı adımlar içermesine rağmen yine de çok yetersiz olduğunu savundu.

 

Terörle Mücadele Yasası’na eleştiri

 

Uluslararası Af Örgütü’nün rapora ilişkin basın bildirisinde, söz konusu rapor hazırlanırken, hoşnutsuzluğa neden olan görüşlere ilişkin soruşturma açmak için sıkça başvurulan yöntemlerin ve açılmış çok sayıda davanın incelendiği ifade edildi. Bunlar arasında özellikle Terörle Mücadele Yasası’na ağırlık verildiği belirtildi.

 

Uluslararası Af Örgütü Almanya şubesinin Türkiye Uzmanı Amke Dietert, “Terörle Mücadele Yasası son yıllarda siyasi konuşmaları, eleştirel yazıları, protesto gösterilerine iştiraki kovuşturmak için daha sık kullanılır oldu. Bu sırada ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüğü ihlâl edildi” değerlendirmesini yaptı.

Dietert ayrıca, Türk yasalarındaki muğlak ve geniş kapsamlı terörizm tanımının mutlaka değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Dietert, PKK ile yürütülen barış müzakerelerine de değinerek, “Düşünce özgürlüğüne saygı duymak barış müzakerelerinin başarıya ulaştırılmasının da en önemli koşuludur. Düşünce, örgütlenme ve toplanma özgürlüğünün tam olarak kazanılmasına yol açacak, kapsamlı bir yasal değişiklik barışçıl ve demokratik Türkiye oluşması için çok önemli bir adımdır” dedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.