Türkiye yine dünyada en fazla gazeteciyi hapise atan ülke

Türkiye yine dünyada en fazla gazeteciyi hapise atan ülke

Dünya’da en fazla gazetecinin içeride olduğu ülke olarak Türkiye yine ilk sırada yer aldı. Türkiye’nin hemen ardından İran ile Çin geldi. Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) yayınladığı raporda 2013 yılını gazeteciler için ‘ikinci en kötü yıl’ şeklinde değerlendirdi.

CPJ uzmanlarından Elana Beiser tarafından kaleme alınan ve bugün kamuoyu ile paylaşılan rapora göre, Türkiye, İran ve Çin’deki toplam tutuklu gazeteci sayısının dünya genelindekinin yarısından fazlasını teşkil ettiği vurgulandı. Raporda dünya da toplam 211 gazetecinin hapisde olduğu belirtildi. CPJ, 2012 yılından sonra 2013 senesinin gazeteciler için ‘ikinci en kötü yıl’ olarak tanımladı. Bu yıl dünya genelinde 211 gazetecinin mesleklerini icra etmekten dolayı hapiste olduğu dile getirildi. CPJ verilerine göre 2012 yılında dünya genelinde 232 gazeteci mahkumdu ve bu rakam bugüne kadar aynı kuruluşun kayıt ettiği en yüksek sayı olarak kayda geçmişti.

Ankara, Tahran ve Pekin hükümetlerinin gazetecilere karşı ‘hoşgörüsüz tutum’ içinde oldukları belirtilirken, gazetecilerin genelde ‘devlet karşıtlığı’ suçlaması ile mahkum edildiği aktarıldı. Türkiye, İran ve Çin’de hapisteki gazeteci sayısının toplam 107 olduğu açıklandı.

TÜRKİYE’DE 40 MAHKUM GAZETECİ BULUNUYOR

Türkiye hapishanelerindeki gazeteci sayısının, bazı mahkumların tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmeleriyle 49’dan 40’a indiği belirtildi. Bazı gazetecilerin hapiste kaldıkları uzun süre göz önüne alınarak salınmalarını sağlayan yeni yasa değişikliğinden yararlanarak çıktıkları kaydedildi. CPJ ayrıca raporundaki sayıların 1 Aralık tarihine kadar geçerli olduğu, bu tarihten sonra bazı gazetecilerin de serbest bırakıldığı basın açıklamasında yer aldı. CPJ, hala birçok Kürt kökenli gazetecinin ‘Terörle Mücadele Kanunu’nu ile ‘hükümeti yıkma’ suçlarından dolayı hapiste tutulduğunun altını çizdi.

İran’da tutuklu gazeteci sayısı 45’ten 35’e gerilerken, Çin’deki tutuklu sayısının geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 32 olduğu ifade edildi. Dünya’da gazetecilerin en fazla mahkum olduğu ülkeler listesinde Eritrea, Vietnam, Suriye, Azerbaycan, Etiyopya, Mısır ile Özbekistan yer aldı.

Mısır’da geçen sene 5 gazetecinin içerde olmamasına karşın Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin iktidardan indirilmesinden sonra asker destekli hükümetin çok sayıda gazeteciyi içeri attığını yazdı. Ancak Mısır’ın daha sonra birçok gazeteciyi serbet bıraktığını da yazdı.

Suriye’de tutuklu gazeteci sayısını 12 olarak açıklayan CPJ, ancak bu ülkede birçok gazetecinin kaçırıldığı ve bunların açıklanan rakama dahil olmadığını belirtti. 2013 yılında Suriye’de 30 gazetecinin kaybolduğunun altı çizildi.

ABD’de bir gazetecinin hapiste olduğu belirtilen raporda bu kişinin de Alabama eyaletinde yaşanılan yolsuzluk olayına karışması nedeniyle mahkumiyet aldığı vurgulandı.

Raporda dikkat çeken bir başka ayrıntı da, dünya çapında 124 gazetecinin, hükümeti devirme veya terörizm gibi devlete karşı işlenen suçlar kapsamında hapise atıldığı bilgisi oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.