Türkiye ve Finlandiya, BM’nin arabuluculuk imkanını artırmak için çalışacak

Türkiye ve Finlandiya, BM’nin arabuluculuk imkanını artırmak için çalışacak

Türkiye ve Finlandiya’nın başını çektiği Etkin Arabuluculuk Rehberi geniş bir katılım ile tanıtıldı. Uluslararası sorunlara çözüm arayışlarında en etkin çözüm yolu olan arabuluculuk konusu masaya yatırıldı.

New York’ta bulunan Türkevi’nde organize edilen programa BM Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson, Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu, Finlandiya Dışişleri bakanı Erkki Tuomioja ve BM-Arap Birliği Suriye Ortak Temsilcisi El-Ahtar el- İbrahimi katıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sorunların çözümünde kilit unsurun sabır olduğunu belirterek,Türkiye’nin daha önce başlattığı, Bosna Hersek, Sırbistan, Türkiye üçlü toplantısını örnek gösterdi. Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye ve İsrail arasında önceki dönemlerde yapmış olduğu arabuluculuğu katılımcılara paylaştı.

Davutoğlu, “Çok önemli mesafeler katettik çünkü birbirimize güvendik” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye konusuda da Türkiye’nin olayların başladığı gündem itibaren hep diplomasiyi ön planda tuttuğunu vurguladı. Ancak Esed yönetiminin bu yolu tıkadığını söyleyen Davutoğlu, şimdi Birleşmiş Milletler ve Arap Ligi’nin ortak temsilcisi El İbrahimi’ye destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi.00000413597

El- İbrahimi ise arabuluculuğun önemine değinerek yaptığı konuşmada Suriye konusunda ellerinden gelen herşeyi yapacaklarını bunun için arabulucu olacak ülklere çok büyük görevler düştüğünü belirtti. Uluslararası Arabulucuk Rehberi konusunda aktif birşekilde çalışan Türkiye ve Finlandiya’yı tebrik etti.

Arabuluculuk konusu ilk defa 2010 yılında Finlandiya ve Türkiye’nin ”Barış İçin Arabuluculuk Girişimi” ile BM gündemine taşınırken, iki ülkenin girişimleri neticesinde bu konuda 28 üye ülkeden oluşan bir dostlar grubu kurulmuştu. Bu grup arabuluculuk konusunda BM tarihinin ilk Genel Kurul kararını çıkarma hedefine 2011 yılında ulaşırken, BM Genel Sekreteri’nin de bu konuda bir rapor hazırlaması ile konu ivme kazanarak ikinci kararın çıkmasının zemini oluşmuş ve dostlar grubunun üye sayısı 28’den 42’ye yükselmişti.

Tanıtım programından sonra BM Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson, Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu, Finlandiya Dışişleri bakanı Erkki Tuomioja  basın karşısına geçerek arabulucuk çalışmalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Bakan Davutoğlu Karadeniz Ekonomik İşbirliği Dışişleri Bakanları ile gayriresmi çalışma yemeğine katıldı.

 

Türkiye’den Yemen’e 100 milyon dolar yardım


Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre görüşmeler çercevesinde Yemen’in dostları toplantısına katılan Bakan Davutoğlu Yemen’in ekonomik ve kültürel kalkınması için 100 milyon dolar yardım sözü verdi.



Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.