Türkiye Suriye’ye top mermileri için nota verdi

Türkiye Suriye’ye top mermileri için nota verdi

Türkiye, Suriye’ye nota verdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki çatışmalarda Akçakale’ye düşen top mermileri konusunda açık konuştu ve Türkiye’nin Şam’a nota verdiğini söyledi.

Türkiye’nin gelişmeleri saat ve saat tüm ilgili kurumları ile takip ettiğini belirten Davutoğlu, bu konuyu hem Birleşmiş Milletler (BM) hem de NATO’ya bilgi verdiklerini kaydetti. Kendisinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile iki defa telefon ile görüştüğünü aktaran Davutoğlu şöyle; ‘‘Akçakale de ve diğer sınır booylarında alınması muhtemel bütün tedbirler alındı, yapılması gereken çalışmalar yapıldı. Suriye’ye nota verildi ve BM ile NATO bilgilendirildi. Sınıra yönelik ihlaler sürerken hem haklarımızı saklı tuttuğumuz hem de hakkımızı kullandığımızın bilenmesini isterim. Sınır boylarındaki durumu kontrol edecek kudrede sahiptir Türkiye.’’

Birleşmiş Milletler (BM) 67. Genel Kurul çalışmaları için geldiği New York’ta yaptığı temaslar hakkında bilgi veren Davutoğlu, bu çerçeve de 40 ikili, 19 çok taraflı ve 10 özel etkinliğe katıldığını vurguladı. İkili görüşmelerde 6 Cumhurbaşkanı, 4 başbakan, 7 genel sekreter ve 25 mevkidaşı ile görüştüğünü aktaran Davutoğlu, kendilerinden 67 ülkenin kendilerinden görüşme talebinde bulunduğunu ifade etti. New York’taki Türkevi’nin BM ofisi gibi çalıştığını vurgulayan Bakan, barışçıl olan tüm girişimlere kapılarının açık ve Türk kahvesi ile Türk çayının servise hep hazır olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE SOMALİ GİRİŞİ İLE BÜYÜK TAKDİR TOLUYOR

Türkiye’nin Somali için yaptığı yardım faaliyetlerinin uluslar arası toplantılarda hep dile geldiğine işaret eden Bakan Davutoğlu, ‘‘Geçtiğimiz yıl 5 ülke Somali’de büyükelçilik açacağı sözünü verdi. Ancak bu sözünü yalnız Türkiye tuttu’’ diye konuştu.

SURİYE EN ÇOK KONUŞULAN KONU OLDU

BM’nin de ana gündeminde ilk sırada yer alan Suriye’deki kriz Genel Kurul çalışmalarında birinci konu oldu. Davutoğlu’da ikili görüşmelerin hemen hepsinde Suriye krizine yönelik çözüm arayışlarına destek ararken,  BM Güvenlik Konseyi’nin bu konuda henüz bir karar dahi çıkaramamasını eleştirdi.  Bakan Davutoğlu şöyle konuştu; ‘‘Türkiye Suriye krizininn çözülmesi için ama en çok da Suriyelilerin can güvenliğinin sağlanması için kendi iradelerini ellerine almaları için, her çalışmada varız kimseyi dışlamıyoruz, dışladığımız tek şey yürüyen katliamlarda eli kana bulaşmış olanlardır. Bu konuda gelebilecek tüm görüşleri ele alıyoruz, mümkün olduğu kadar diplomasinin tüm araçlarını kullanarak çalışıyoruz. Dün yaptığım bir röportajda yanlış anlaşılan, Türkiye’nin güvenliği sözokunu olunca tedbir almaktan çekinmeyiz. Türkiye’nin sınır güvenliği söz konusu olduğunda gerekli tedbirler alınır… Alandaki her gelişmeyi yakından takip ediyoruz.’’

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.