Türkiye, ‘Küresel Barış Endeksi’nde en çok gerileyen ülkeler arasında

Türkiye, ‘Küresel Barış Endeksi’nde en çok gerileyen ülkeler arasında

Avustralya merkezli düşünce kuruluşu “Economics and Peace” 2016 yılının Küresel Barış Endeksi’ni yayınladı. Raporda Türkiye’de son yıllarda gerileyerek 163 ülke arasında 145’inci oldu.

Kuruluşa göre 2015’te ülkeler 13,6 milyar dolar harcayarak çatışmaları artırdı.

Rapora göre Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da devam eden çatışma durumunun kötüleşmesi, mülteci krizi ve terörist saldırıların artış göstermesi nedeniyle dünya önceki yıllara göre daha az huzurlu bir yer haline geldi. Terörist aktiviteler son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Evlerini terk etmek zorunda kalan mültecilerin sayısının da 60 yılın en yüksek seviyesinde olduğuna dikkat çekildi.

Listedeki 81 ülke önceki yıllara göre daha huzurlu ülkeler haline gelirken, 79 ülkenin durumu daha kötüye gitmiş. Özellikle politik istikrarsızlık ve terör saldırılarındaki artış, huzuru azaltan önemli faktörler arasında gösterildi.

TÜRKİYE 10 SIRA GERİLEDİ 

Türkiye huzur ortamanı kaybeden ülkeler arasında yer alarak son yılların en kötü dönemini yaşıyor. Toplam 163 ülkenin yer aldığı listede geçen sene 135’inci sırada olan Türkiye, bu yıl 10 sıra birden gerileyerek 145’inci sırada yer aldı. Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 79 ülkede barış ve huzur seviyesi geriledi.  Türkiye’yi, Ukrayna, Libya ve Bahreyn takip etti.

Raporda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın muhaliflere yönelik sert tutumuna da dikkat çekildi. Raporun Türkiye ile ilgili kısmında “Türkiye 2015 yılında Tayyip Erdoğan hükümetinin devam eden katı politikaları ve komşu Suriye’deki çatışmanın etkileri nedeniyle iç güvenlikte zorluklar yaşadı. Ülke içinde güvenliğin kötüleşmesinin ana nedeni devlet ile PKK arasındaki anlaşmazlığın yeniden başlaması ayrıca özellikle IŞİD’in terör faaliyetlerini arttırmasıydı” değerlendirmesine yer verildi. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer aldı.

ŞİDDETİN KÜRESEL EKONOMİYE MALİYETİ 13.6 TRİLYON DOLAR

Rapora göre Türkiye’de yaşanan şiddetin toplam maliyeti 94 milyar dolar civarında. Şiddetin küresel ekonomi üstündeki toplam maliyeti 13.6 trilyon dolar. Bu dünya ekonomik üretiminin yüzde 13.3’ünü oluşturuyor.

Kuruluşa göre Türkiye en düşük puanı (1) ülke içinde yaşanan çatışmalar ve güvenlik güçlerinin şiddet kullanması kategorisinden aldı.

Son rapora göre dünyada en huzurlu ülkeler İzlanda, Danimarka ve Avusturya, en az huzursuz ülkeler ise Suriye, Güney Sudan ve Irak olarak açıklandı.

Aynı rapora göre, Birleşmiş Milletler dünyada huzur ve barışı sağlamak için 15 milyar dolar harcadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.