Türkiye karşıtı önerge, Bask parlamento komisyonundan geçti

Türkiye karşıtı önerge, Bask parlamento komisyonundan geçti

İspanya’nın kuzeyindeki Bask Özerk Yönetimi Parlamentosu’nda terör örgütü ETA’ya yakınlığı ile bilinen EH Bildu partisinin verdiği Türkiye karşıtı önerge komisyondan geçti.

Parlamento’nun Avrupa İşleri ve Dış Eylem Komisyonu’nda tartışılan önerge, iktidardaki Bask Milliyetçi Partisi (PNV) ve ayrılıkçı sol görüşlü hareket olan EH Bildu’nun desteğini aldı. Toplam 15 vekilin bulunduğu komisyonda, PNV (5) ile Bildu (4) “evet” oyu kullanırken, Bask Sosyalist Partisi (3), Halk Partisi (2) ve Demokrasi ve İlerici Birlik Parti’si (1) “hayır” oyu kullandı.

Paris’te 3 PKK’lının öldürülmesini kınayarak başlayan önergede, Türkiye hükümeti ile Kürt temsilciler arasındaki diyalog sürecine destek verildiği ve söz konusu sürecin “Kürdistan ulusal gerçeğinin tanınmasıyla” sonuçlanması gerektiği kaydedildi.

Önergede, “Bask Parlamentosu, Kürt halkıyla ve her şeyden öte öldürülen kadınların arkadaşları ve aileleriyle dayanışma içerisindedir. Aynı zamanda Kürt halkının temsilcilerine, Kürdistan ve Türkiye halklarının yıllarca çektiği acılara adil, barışçıl ve demokratik çözüm yolları bulma çağrısı yapmaktadır.” ifadeleri kullanldı.

Ancak Bildu’nun istediğinin aksine, Avrupa Komisyonu’na ‘Türkiye’nin Kürtlerin haklarını garanti etmediği sürece üyeliğine engel ol’ şeklinde yapılan çağrı önergede yer almadı.

Onun yerine “Bask Parlamentosu, Avrupa Komisyonu’nun Kürdistan ulusal çatışmasına müdahil olması gerektiğinde ısrar etmektedir. Aynı şekilde Avrupa Komisyonu’nun, Türkiye’nin AB üyeliği için gerekli olan, çatışmanın barışçıl yollardan çözümü, insan haklarına gösterilen saygıda gerçek ilerleme kaydedilmesi ve aynı zamanda Kürt halkının politik ve kültürel haklarına saygı gösterilmesi için müdahil olması konusunda ısrar eder.” denildi.

Bu arada önergenin görüşülmesi sırasında sert tartışmaların da yaşandığı gözlendi. Demokrasi ve İlerici Birlik (UPyD) partisinden Gorka Maneiro Labayen, ETA’nın suikastlerini kınamayan Bildu partisini ikiyüzlülükle suçladı. PKK’nın ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak kabul edildiğini hatırlatan Gorka Maneiro Labayen, EH Bildu’nun daha dava sonuçlanmadan hüküm verdiğini ve Fransız makamlarının yürüttüğü soruşturmanın sonucunu beklemek gerektiğini söyledi.

Önergeyi sunan Bildu Partisi’nden Igor López de Munain Ganuza ise Labayen’i “jakoben” olarak tanımladı. UpyD partisinden Gorka Maneiro Labayen’in yanısıra Bask Sosyalist Partisi (PSE) ve Halk Partisi (PP), Türkiye’de çözüm için süreç işlerken Bildu’nun neden böyle bir önerge verdiğini sorguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.