Türkiye ile ABD arasındaki ticarete ‘hepatit’ girdi

Türkiye ile ABD arasındaki ticarete ‘hepatit’ girdi

Türkiye, Rusya ile yaşadığı kriz sonrası ihracatta başka pazarlara yelken açmaya çalışırken, ABD’den Türk ihracatçılara kötü haber geldi.

Türkiye’den giden gıda ürünlerinde salmonella bakterisi, hepatit ve zararlı haşere kalıntılarına rastlayan ABD’nin, artık Türk ürünleri için belgelere güvenmediği ortaya çıktı.

Ekonomi Bakanlığı, ticarette teknik engelleri çözmeyi amaçlayan internet sitesini erişime açtı.
GIDALARA ‘TERÖR’ İNCELEMESİ
Milliyet Gazetesi’nin haberine göre, ihracatçı Türk işadamlarına uyarılarında bulunulan sitenin ABD ile ilgili bölümünde, bu ülkeye yapılan gıda ihracatında sorun yaşandığı belirtilerek, “Ülkemizden yapılan gıda ürünleri sevkiyatında ABD gümrüklerinde FDA tarafından yapılan rutin kontrollerde zaman zaman salmonella bakterisi veya hepatit gibi hastalıklara ya da temel tarım ürünlerinde zararlı haşere kalıntılarına rastlanmaktadır. Bu tip ürünler ABD gümrüklerinde alıkonulmaktadır. Neticesinde, ihracatçılarımız tarafından ürünün sevkiyatı öncesinde ülkemizde yapılan test ve analiz sonuçları ABD’nin ilgili otoriteleriyle paylaşılmakla birlikte, söz konusu test sonuçları çerçevesinde ürünlerin salıverilmesi mümkün olmamaktadır. Yani FDA tarafından yapılan test ve analizler belirleyici rol oynamaktadır” denildi.

Bakanlık uyarısına göre, ithal ürünlere hem gümrük hem piyasaya çıkış safhasında kontrol getiren ABD, “Terörizme Karşı Gümrük-Ticaret Ortaklığı (CTPAT)” kapsamında da muayene yapıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.