Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine dair engelleri kaldırdı

Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine dair engelleri kaldırdı

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü memorandum imzalandı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, memorandumla “endişeleri giderilen” Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in üyeliklerini desteklemeyi kabul ettiğini duyurdu.

NATO zirvesinin yapıldığı Madrid’deki IFEMA Kongre Merkezi’nde gerçekleşen dörtlü görüşmede, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandum imzalandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, memorandumla “endişeleri giderilen” Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in üyeliklerini desteklemeyi kabul ettiğini duyurdu. Stoltenberg, Türkiye’ye güvence verilen konular arasında, İsveç ile Finlandiya’nın Türkiye’ye yönelik silah satışı ambargosunun sonlandırılması ve terörle mücadele konularının yer aldığını belirtti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö de Türkiye’nin Madrid’deki NATO zirvesinde Finlandiya ve İsveç’in üyeliklerini desteklemeyi kabul ettiğini açıkladı. Finlandiya Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, imzalanan memorandumla, “Finlandiya, İsveç ve Türkiye’den herhangi birinin güvenliğine yönelik tehditlere karşı üç ülkenin birbirine tam destek verme taahhüdünde bulunduğu” belirtildi.