Trump koltuğa oturmadan Çin ile kriz çıkardı

Trump koltuğa oturmadan Çin ile kriz çıkardı

Uluslararası ilişkiler ve önemli konularda tweet atması eleştirilere konu olan Donald Trump bu sefer de Çin konusunda attığı tweetler ile gündemde.

Donald Trump’ın Tayvan Devlet Başkanı ile telefon konuşması ve ardından Çin’den gelen eleştiriler üzerine Pekin’in para politikası ve Güney Çin Denizi’ndeki faaliyetleri nedeniyle eleştirel tweet atması daha başkanlık koltuğuna oturmadan Amerika ve Çin ilişkilerinde gerilime neden olmuş durumda.

Trump, Tayvan Devlet Başkanı ile telefon konuşmasının ardından Pekin’den gelen eleştiriler üzerine “Çin, para biriminin değerini düşürürken ve dev bir askeri tesis kurarken bize sordu mu, sanmıyorum” şeklinde tweet attı.

Çin, “İki taraf da ilişkilerdeki temel prensiplere bağlı kalmalı” açıklamasını yaptı.

Trump’ın ekibi, yeni seçilen Başkan’ın Tayvan Devlet Başkanı’yla telefon görüşmesini gündemden düşürmeye çalışıyor. Amerika’nın 1979’dan bu yana Tayvan ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor.

Başkan yardımcısı seçilen Mike Pence dün katıldığı bir televizyon programında bunun bir ‘nezaket’ görüşmesi olduğunu belirtti. Başkan Obama’nın Küba’da “bir diktatörle” görüşmesinin kendisini kahraman yaptığının altını çizen Pence, Trump’ın demokratik yollardan seçilen Tayvan devlet başkanıyla ile yaptığı nezaket görüşmesini tartışmalı bulanları yadırgadığını söyledi.

Trump’ın Tayvan devlet başkanı ile görüşmesi, Washington’ın Pekin’le yürüttüğü “tek Çin”politikasını tartışmalı hale getirdi. Bununla birlikte Pence, Amerika’nın ticaret ve diğer konularda Çin’e yönelik daha iddialı siyaset yürüteceğini mesajını verdi. Pence, “Amerikan’ın işleri için savaşacak, Çin ve diğer ülkelere kaybetmeyi durduracağız” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.