Trump: Demokrat Parti’ye oy veren bir Yahudi ya bilgisizdir ya da sadakatsiz

Trump: Demokrat Parti’ye oy veren bir Yahudi ya bilgisizdir ya da sadakatsiz

ABD Başkanı Donald Trump, ırkçı ve ayrımcı açıklamalarına bir yenisini daha ekledi. Bu kez ABD’de yaşayan bir Yahudi’nin Demokratlara oy vermesinin kendi toplumuna sadakatsizlik ya da bilgisizlik olduğunu savundu.

Temsilciler Meclisi üyesi Müslüman kadın milletvekilleri Rashida Tlaib ve İlhan Omar ile İsrail’e ilişkin yaşadığı tartışmaya değinen ABD Başkanı Trump, “Demokrat Parti nereye gitti? Nereye gitti ki İsrail Devleti yerine bu iki kişiyi savunur hale geldiler? Bence Demokrat partiye oy veren bir Yahudi ya bilgisizdir ya da büyük bir sadakatsizlik içindedir” dedi.

Trump’ın bu çıkışına Demokratlar büyük tepki gösterirken ABD’deki Yahudi-Amerikan sivil toplum kuruluşları tarafından da kınandı.

YAHUDİLERİN ÇOĞUNLUĞU DEMOKRATLARI DESTEKLİYOR

Kamuoyu yoklamaları, ABD’de yaşayan Yahudi kökenli vatandaşların çoğunun Demokrat Parti’ye oy verdiğini gösteriyor.

Associated Press haber ajansının VoteCast firmasıyla yürüttüğü seçim anketi, geçen yıl Yahudi seçmenlerin yüzde 72’sinin Temsilciler Meclisi seçimlerinde Demokrat Parti adaylarını desteklediklerini ortaya koymuştu. Ayrıca seçmenlerin yüzde 72’si Trump’ın başkan olarak performansından memnun olmadıklarını söyledi.

Pew Araştırma Merkezi de nisanda yaptığı ankette ülkedeki Yahudi vatandaşların yüzde 42’sinin Trump’ın Filistin-İsrail anlaşmazlığında İsrail’e gereğinden fazla destek olduğu görüşünü dile getirmişti.

TRUMP’IN AÇIKLAMASINA TEPKİLER

2020 başkan adaylarından, Amerikan solunun güçlü ismi Bernie Sanders, Trump’ın bu açıklamasına sert tepki gösterdi. Sanders, “Ben gururlu bir Yahudiyim ve Demokratlara oy vermek konusunda hiç kaygım yok. Ve doğrusu, ABD’nin yeni başkanı olması için bir Yahudi’ye oy verme niyetindeyim” dedi.

İsrail yanlısı, liberal J Street hareketinin kurucularından Logan Bayroff da, ” Trump’ın Amerikan Yahudi topluluğunun büyük bölümünü akılsız ve ‘sadakatsiz’ olarak nitelemesi çok tehlikeli ve utanç verici” dedi.

Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesinin CEO’su Jonathan Greenblatt da ABD Başkanı Donald Trump’a sert tepki gösterdi.

Greenblatt, Trump’a, ‘Yahudileri siyaseten kullanmayı bırak’ çağrısında bulundu.

Başkan Trump’a tepki gösteren bir başka ABD’li Yahudi kuruluş da Amerika Demokratik Yahudi Konseyi (JDCA) oldu. JDCA Direktörü Halie Soifer, “Bu yorumlar Donald Trump’ın anti-Semitizmi silah olarak kullanmaya ve siyasallaştırmaya devam ettiğinin bir başka örneği” değerlendirmesinde bulundu.