Trump, BM Genel Kurulu’nda İran’ı eleştirmeye devam etti

Trump, BM Genel Kurulu’nda İran’ı eleştirmeye devam etti

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ABD eski Başkanı Barack Obama döneminde yapılan İran anlaşmasını eleştirdi. Başkan Trump, anlaşmanın sadece İran’a yaradığını öne sürdü.

Başkan Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu da sert bir dille eleştirerek, yaptırım tehdidinde bulundu.

Başkanlık sürecinde yaptığı çalışmalardan bahseden Trump “ABD ekonomisi, ben göreve geldiğimden beri büyük bir ilerleme gösteriyor. Göreve geldiğimden beri valıklarımıza 10 milyar dolar ekledik, Afrikan Amerikan işsizlik rakamları tarihtek ien düşük düzeye geriledi, 4 milyon kişi için istihdam yarattık, sınır güvenliğimiz için sınırdaki duvarın inşasına başladık ve bu ıl askeri bütçemiz için 700 milyar dolar topladık. ABD halkının hakları ve barış için çalışıyoruz.”dedi.

ABD’nin her zaman için küresel yönetim ve baskı yerine özgürlük ve işbirliğini seçeceğini belirten Trump “İran anlaşmasındaki bütün bütçe İran’lı liderlerin işine yaradı ve onlar da bu parayla nükleer füzeler üretti, terörizmi finanse etti ve Yemen’de dehşet ortamının yaratılmasına neden oldu.”şeklinde konuştu.
MADURO’NUN YAKIN ÇEVRESİNE YAPTIRIMLAR İLAN ETTİ 
Başkan Trump, Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun yakın çevresine ‘yaptırım’ ilan etti.

“Venezüella’da demokrasinin yeniden canlandırılması için çağrıda bulunan milletlerden bize katılmalarını istiyoruz.”diyen Trump “Bugün, Maduro’nun yakınlarına, danışmanlarına ve rejime karşı ek yaptırımları açıklıyoruz.”dedi.

Venezuela’da insanlık trajedisinin yaşandığını belirten Trump, “Şu anda, Venezuela’da örnek olarak bir insan trajedisine şahit oluyoruz. Sosyalist Maduro rejimi ve onun Küba destekçisi  tarafından oluşturulan acıdan 2 milyondan fazla insan kaçtı.”diye konuştu.

Yakın bir zamana kadar Venezuela’nın dünyanın en zengin ülkeler arasında olduğunu belirten Trump “Bugün sosyalizm petrol zengini ülkeyi iflasa götürdü ve halkını yoksulluğa bertBugün, sosyalizm, petrol zengini milletini iflas etmiş ve halkını yoksulluğun içine sürükledi.”dedi.
TÜRKİYE’Yİ ATLADI 
Başkan Donald Trump konuşmasında Suriye’deki çatışmaların “kendilerini çok üzdüğünü” ve çatışmaların bitirilmesini amaçladıklarını kaydetti.

Trump, Suriyeli mültecilerden bahsederken Ürdün’e övgülerde bulundu. Türkiye’den bahsetmeyen Trump “Ürdün’de gördüğümüz üzere en merhametli politika, bu mültecileri evlerine en yakın yere yerleştirmektir.”şeklinde konuştu.

Trump, BM binasına girerken gazetecilere dönerek “Şu anda İran ile görüşmeyi düşünmüyorum.”açıklamasında bulundu.
RUHANİ DİYALOG ÇAĞRISINDA BULUNDU 
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise, genel kurulda yaptığı konuşmada, ABD’nin İran’ın iç işlerine müdahale etmemesi gerektiğini söyledi. Diyaloga açık olduklarını belirten Ruhani, ABD’nin İran’ı tehdit etmekten vazgeçemesi gerektiğini ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.