Tom Friedman Romney’in İsrail ziyaretini topa tuttu

Tom Friedman Romney’in İsrail ziyaretini topa tuttu

The New York Times gazetesi yazarı Tom Friedman, başkan adayı Mitt Romney’in İsrail ziyaretini yerden yere vurdu. Romney’in başkanlık yarışında Amerikalı Musevilerden maddi destek almak için İsrail’i ziyaret ettiğini savunan Friedman, Romney’e ‘kendini daha ne kadar alçaltacaksın?’ sorusunu yöneltti.

Bugün NYT’de yayınlanan ‘Neden Las Vegas’ta değil?’ başlıklı makalede Friedman, bütün ziyaretin İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve sağcı Yahudilerin ‘kaprislerini’ tatmin etmek için düzenlendiğini belirterek, Romney’in Amerikalı Yahudi ‘gazino kralı’ Sheldon Adelson’un maddi desteğini almak için bu yolculuğa çıktığını kaydetti. ‘Gazinocular kralı’nın parasını almak için Kudüs’a kadar gitmeye gerek olmadığını yazan Friedman, Romney’in kumar başkenti Las Vegas’ı ziyaret etmesinin daha akıllıca olacağını ifade etti. ‘(Las Vagas’a) Plastik bir ağlama duvarı yaparlardı ve böylece yakıttan da tasarruf ederlerdi’ diye alaycı bir üslup kullanan Friedman, Romney için, ‘İsrail sağının her istediğini dile getirmek için kendini daha ne kadar alçakltacak?’ sorusunu sordu.

Başkanlık seçimlerinde artık bütün adayların ‘en fazla İsrail yanlısı’ olma yarışına girdiklerine dikkat çeken NYT yazarı, Dışişleri Bakanlığı mensuplarının bile ‘İsrail karşıtı’ olarak damgalanmaktan korkar hale geldiklerini ve yasadışı yerleşim birimlerinin barışa engel olduğunu bile söyleyemez hale düştüklerini vurguladı. Friedman, Romney’i İsrail’e ‘yaltaklanmakla’ da itham etti. Amerikalı siyasetçilere seslenen Friedman, ‘Yahudi oyları ve parası’ için yerlere kapanmama ve kendilerini küçültmeme çağrısı yaptı.

Friedman, Aralık ayında ABD Kongresi’ne hitap eden Netanyahu’nun 29 defa ayakta alkışlanması üzerine ‘bu alkışlar Yahudi lobisi tarafından satın alındı’ iddiasını gündeme getirmiş ve sağcı Yahudilerin büyük tepkisini çekmişti.

Başkan adayı Mitt Romney’in İngiltere, İsrail ve Polonya’yı kapsayan gezisi ise daha bitmeden ‘felaket’ olarak nitelendirilmeye başlandı. Romney’in Yahudi kültürünün girişimciliği teşvik ettiği yönündeki sözleri ‘ırkçılık’ olarak yorumlanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.