The Times yazdı; Liz Truss başbakan olursa, Türkiye’ye göçmen göndermek için çalışacak

The Times yazdı; Liz Truss başbakan olursa, Türkiye’ye göçmen göndermek için çalışacak

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, istifa eden eski Başbakan Boris Johnson’dan boşalan koltuğa oturması halinde Ruanda ile imzalanan göçmen sınır dışı programını Türkiye’nin de içinde olduğu farklı ülkelerle genişletmeye çalışacak.

The Times’ın haberine göre Liz Truss, milletvekilleri ile gerçekleştirdiği özel bir toplantıda, göçmen kriziyle mücadele etmek amacıyla Ruanda ile yapılan anlaşmayı genişletmek istediğini söyledi.

Truss, detaylarına The Times tarafından ulaşılan toplantıda, geçici koruma statüsündeki yaklaşık dört milyon Suriyeli ile dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna sahip olan Türkiye ile İngiltere’deki göçmenleri alması için müzakere başlatmak istediğini söyledi.

Truss’a yakın bir kaynak Türkiye’nin, “Truss’ın potansiyel olarak değerlendireceği türden bir ülke” olduğunu doğruladı. The Times’a konuşan kaynak sözlerine, “Türklerin buna hazır olup olmadığı ise başka bir soru” diyerek devam etti.

Öte yandan, Muhafazakar Milletvekili Christopher Chope da Truss’un yakın bir zamanda kendisine, Türkiye ve İspanya gibi ülkelerle Ruanda ile yapılan anlaşma ile benzer anlaşmalar yapmayı planladığını söylediğini aktardı. Chope, İspanya ile bir anlaşma imzalama olasılığını reddetti, ancak Türkiye ile anlaşma yönünde “gerçekçi bir olasılık” olduğunu belirtti.