Teröre bir yılda 18 bin can gitti

Teröre bir yılda 18 bin can gitti

ABD merkezli Ekonomi ve Barış Enstitüsü (IEP) yayınladığı Global Terör Endeksi raporunda 2013 yılında gerçekleştirilen terör eylemlerinin bir önceki yıla göre yüzde 60’tan fazla artış gösterdiğini açıkladı.

162 ülkenin değerlendirildiği rapora göre geçen yıl yaşanan terör saldırılarında 18 bin kişi hayatını kaybetti. Bu, 2000 yılında görülen terör eylemlerinin tam beş katına denk geliyor. IEP, terör eylemlerinde görülen artış dünya genelini kapsasa da saldırılara yıl içinde 50 kişiden fazla kurban veren ülke sayısının yirmibeşi bulduğunu söyledi. IEP bu rakamın 2014 yılı sonunda daha da ileriye gitmesinden endişe ediyor.

Raporda eylemlerin gerçekleştirilme biçimlerine de yer verildi. Buna göre 2013’te yaşanan terör olaylarının yüzde 60’ında patlayıcı, yüzde 20’sinde ateşli silahlar, yüzde 10’unda da diğer yöntemler kullanıldı. 2000 yılından bu yana ise intihar saldırıları yöntem olarak terör eylemlerinin yüzde beşine karşılık geldi.

2013 yılında görülen saldırıların üçte ikisi Irak, Suriye, Afganistan, Pakistan ve Nijerya’da eylemleri yoğunlaşan IŞİD, Taliban, Boko Haram ve El Kaide bağlantılı radikal örgütler tarafından gerçekleştirildi. IEP’nin kurucusu Steve Killelea, “Hiç şüphe yok ki bu büyüyen bir sorun. Sebepleri çok karışık ama en büyük sorumlular bu dört grup.” dedi. Raporda terör eylemlerinin büyük bir kısmının din motivasyonlu radikal gruplar tarafından yapıldığı belirtilse de bütün saldırılar buna bağlanmadı. Örneğin terör eylemlerinden etkilenme sırasına göre altıncı sırada yer alan Hindistan’da yüzde 70 oranında artış gösteren saldırıların komünist isyancılar tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.