Tepkilere rağmen Abdulkadir Molla idam edildi

Tepkilere rağmen Abdulkadir Molla idam edildi

Bangladeş’te Cemaat-i İslami lideri Abdülkadir Molla idam edildi. Molla’nın 2 hafta zarfında mahkemeye af talep etme hakkı bulunmasına rağmen infaz aynı gün gerçekleşti. Bangladeş’te mahkeme, Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Abdulkadir Molla’nın idam kararını bu sabah onamıştı.

 

Bangladeş’te savaş suçundan yargılanan ve idam cezasına çarptırılan Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Abdulkadir Molla’nın infazı gerçekleştirildi. Molla geçtiğimiz şubat ayında savaş suçundan hüküm yemiş ve ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Ancak Bangladeş Anayasa Mahkemesi, müebbet cezasını bozdu. Mahkeme, Molla’nın idam edilmesi yönünde karar verdi.

 

Önceki gece idam edileceği açıklanan Molla’nın infazı tepkiler üzerine ertelenmişti. Mahkeme ise bir karar alınana kadar idam cezasının ertelendiğini açıklamıştı. Molla’nın avukatlarının, müvekkillerine verilen idam cezasının yeniden gözden geçirilmesi talebini geri çeviren mahkeme, idam cezasını bugün öğlen saatlerinde onayladı. İnfaz ise TSİ 18.00 civarında gerçekleştirildi.

 

Öte yandan Molla’nın idam kararının onaylanmasının ardından Bangladeş’in başkenti Dakka’da yapılan protesto gösterilerinde 5 kişinin öldüğü ve birçok kişinin yaralandığı kaydedildi.

 

Molla, 1971’deki bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla geçtiğimiz Eylül ayında idam cezasına çarptırılmıştı. Avukatların önümüzdeki ay gerçekleşecek genel seçimlerde siyasi şiddetin baş gösterebileceği ve kararın askıya alınması için mahkemeyi ikna etmeye çalıştığı belirtiliyordu.

 

İnfaz sonrası hayal kırıklığı sosyal paylaşım sitelerinde dile getirilirken, birçok cep telefonu kullanıcısına ‘Molla öldü. Bangladeş’te iç savaş çıktı’ şeklinde mesaj geldiği kaydedildi. Mesajları kimin gönderdiği bilinmezken, Bangladeş Telekomünikasyon Düzenleme Komisyonu’nun mesajı kimin gönderdiğini belirlemek için çalışma başlattığı ifade edildi.

 

ÜLKENİN GÜNDEMİNDEN DÜŞMÜYORDU

 

İlk olarak 2010 yılında Başbakan Şeyh Hasina, 1971’de Pakistan’a karşı bağımsızlık savaşı sırasında savaş suçu işleyen şüphelilerle ilgili özel bir çalışma başlatmıştı. Hükümet, bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ile işbirliği yapan ve savaş suçu işlemekle suçlanan kişileri, 3 milyon askerin ölümünden sorumlu tuttu. Cemaat-i İslami partisinin önde gelen 6 mensubu hakkında çıkan idam kararı sonrası hükümetin, yaklaşan seçimlerde oy oranını artırmak için bu yola başvurduğu da iddia ediliyor.

 

İnfaz öncesi ülke genelinde kanlı çatışmaların baş gösterdiği protestolar sonucu son 1 ayda 100 kişi ölürken, kritik bölgelere polis takviyesi yapıldı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Başbakan Hasina’ya yürütmeyle ilgili uluslararası insan hakları kurallarına riayet edilmediği uyarısında bulundu.

 

BAŞBAKAN BANGLADEŞ BAŞBAKAN’INI ARAMIŞTI

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu sabah infazın durdurulması için Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’yla bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Görüşmede, idamın Bangladeş’in istikrar ve iç barışına zarar vereceğini belirten Erdoğan, mevkidaşına Türkiye’nin idam cezasını kaldırmış bir ülke olduğunu hatırlatmıştı.

 

PAKİSTAN’DA İDAM KARARI PROTESTO EDİLDİ

 

Pakistan’ın başkenti İslamabad’da Bangladeş’te Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Abdulkadir Molla’nın idam kararı protesto edildi. Apara Çok’ta toplanan Cemaat-i İslami’nin Pakistan üyeleri trafiği durdurup lastik yaktı. Yaklaşık 100 kadar protestocu Bangladeş Anayasa Mahkemesi aleyhinde sloganlar atarak 3 kilometre uzaklıktaki elçiliklerin bulunduğu bölgeye yürüdü. Bugün öğle saatlerinde Bangladeş Anayasa Mahkemesi Abdulkadir Molla’nın avukatlarının müvekkillerine verilen idam cezasının yeniden gözden geçirilmesi yönündeki itirazını reddetmişti. İdam kararını onaylayan mahkeme, infaz günü ile ilgili herhangi bir karar almadı. Ancak, ülke medyası Molla’nın bugün idam edildiğini duyurdu.

 

CEZASI 1971’DEN

 

Abdülkadir Molla, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından geçtiğimiz Şubat ayında, 1971’de Pakistan ile yapılan bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla idama mahkum edilmişti. Suçlamaları reddeden Molla, hakkında verilen cezasın iptali için Temyiz Mahkemesi’ne başvurmuştu. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Bangladeş’in bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan’la işbirliği yapan ve onların tarafında yer alanların yargılanması için 2010 yılında Bangladeş hükümeti tarafından kurulmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.