Tayland’da devrik başbakana dava

Tayland’da devrik başbakana dava

Tayland’da Başsavcılık, geçen yıl bir askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan eski Başbakan Yingluck Shinawatra hakkında görevi ihmal suçlamasıyla dava açtı.

Eski Başbakan’ı milyarlarca dolar zarara sebep olan pirinç sübvansiyonu programını ihmal etmekle suçlayan savcılar, 20 kutuyu dolduran delilleri Anayasa Mahkemesi’ne teslim etti.

Ülkenin ilk kadın Başbakanı Yingluck’a yönelik dava, 2006 yılında yine bir askerî darbeyle görevden uzaklaştırılan ağabeyi Thaksin Shinawatra’ya yönelik iktidar mücadelesinin son adımı olarak yorumlandı.

Tayland, mayıs ayında aylar süren sokak gösterileri sonrasında başbakanlıktan azledilen Yinluck’un taraftarlarıyla karşıtları arasında ikiye bölünmüş durumda.

Yüksek Mahkeme, davanın görülüp görülmeyeceği ile ilgili kararı 19 Mart’ta vereceğini açıklarken suçlu bulunması halinde Yinluck’un 10 yıl hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.

Yingluck’un ağabeyi Thaksin Shinawatra ülkenin en büyük elektronik şirketinin sahibiydi ve cep telefonları teknolojisi sayesinde bir dönem ülkenin en zengin kişi olmuş ve seçimlere girmişti. Başbakan olan Thaksin Shinawatra ülkedeki sokak gösterileri üzerine askerler tarafından görevden uzaklaştırılmıştı. Kendisi bu olayın ardından ülke dışına yaşamaya başlamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.