TAA’nın yıllık kurultayı görkemli bir törenle başladı

TAA’nın yıllık kurultayı görkemli bir törenle başladı

Türkî Amerikan Birliği’nin (TAA) yıllık olağan kurultayı görkemli bir resepsiyonla başladı. Bu yıl dördüncüsünü düzenlenen kurultayın açılış törenine yirmiye yakın ABD’li milletvekili ile iki senatör katıldı. Başkent Washington DC’nin en prestijli mekanlarından Andrew W. Mellon oditoryumunda düzenlenen programda konuşan milletvekilleri demokrasi, eğitim ve barış konularına vurguda bulundu. Bugün (çarşamba) gün boyu yapılacak olan panellerin ardından akşam düzenlenecek olan gala programına da onlarca milletvekili, senatör ile bakan yardımcıları ve önemli bürokratların katılması bekleniyor.

TAA Başkanı Faruk Taban’ın açılış konuşmasının ardından geceye katılan milletvekilleri kürsüye birlikte çıkararak tek tek konuştu. Gecenin en renkli konuşmasından birine imza atan Texas milletvekili Al Green, “Seçim bölgemdeki Türk-Amerikalı dostlarım benim için çok önemli. Onlar burada benimle birlikte ve ben de onlar sayesinde bugün aranızdayım” sözleriyle konuşmasına başlayan Green, Türkiye dışında yapılmış en büyük ‘Türk kültür merkezi’nin kendi seçim bölgesinde bulunduğunu hatırlattı. Green konuşmasına daha sonra şöyle devam etti: “Ortaklık iyidir, iyi ilişkiler kurmak iyidir ama dostluk hepsinden daha iyidir. Bugün burada yaptığımız şey bir kaç yıl önce kurulan dostluğumuzun gelecek nesillere aktarımıdır. Dostluk, siyasi, politik çalkantıların, ekonomik iniş-çıkışların yaşanmasına karşın bizi birlikte tutan şeydir. Her şey ters yüz olsa da dostluğumuz bizleri hep bir arada tutacaktır. Biz bu dostluğu yaşatarak dünyada yardıma ihtiyaç duyan insanlara yardım elimizi birlikte daha güçlü bir şekilde uzatabiliriz.’’

New York Milletvekili Hakeem Jeffries, ABD’deki en büyük Türk-Amerikan okulunun kendi seçim bölgesinde bulunmasından dolayı gurur duyduğunu söyledi. “Biliyorsunuz ülke genelinden öğrencileri bulunan ve eğitim alanında büyük başarılar elde eden Amity School benim seçim bölgemde” diyen Jeffries Türk insanının New York şehrinin mozaiğinde önemli bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi. Jeffries şöyle konuştu: “Türkler, çalışkan, ailesine bağlı, ahlaki değerleri güçlü ve içinde bulunduğu topluma adaptasyon sorunu yaşamayan bir millet. Hem Amerika’da hem dünya genelinde Türklerin, Türkiye ile ABD arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerin önemini anlamış, geliştirmesi için katkıda bulunduklarını görüyorum. Bu insanlara hizmet etmek benim için ayrıcalıktır.’’

Texas milletvekili Henry Cuellar da geceye renk katan konuşmalardan birine imza attı. ‘‘Tarihi zenginliği bir tarafa, Doğu ile Batı medeniyetlerinin din, kültür, dil ikliminde harika bir ülke olarak kurulmuştur Türkiye’’ diyen Cuellar, günümüzde artık Türkiye’nin ABD için öneminin sadece stratejik, askeri veya enerji koridoru olmasından değil, bölgesel olarak bulunduğu konumu gereği üstlenmiş olduğu doğal sorumluluğundan kaynaklandığını ifade etti.

Konuşmasında TBMM Bağımsız milletvekili Hakan Şükür’e de teşekkür eden Cuellar, “Futbol dünyamıza katkılarınızdan dolayı size ayrıca teşekkür etmek istiyorum. İki ülke parlementerleri arasındaki dostluğun gelişmesine olan katkılarınızdan dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum’’ dedi.

Texas Milletvekili Sheila Jackson Lee ise bugüne kadar Türkiye’nin hem stratejik konumu, hem NATO’daki yapıcı rolüyle sağadığı desteğe işaret etti. Lee konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün bu ilişkleri daha da sağlam bir düzeye getirebilecek kültür, eğitim ve öğrenci değişim fırsatlarını değerlendirmeliyiz. Biz, ilişkilerimizi güçlü tutarak dünyaya demokrasinin gelişmesinde, emniyetin sağlanmasında ve barışın tesisinde olumlu katkılar sağlayabiliriz. Bölgedeki tüm farklı çabaları bir araya getirerek bir birliktelik sağladığı, ilişkilerimizin daha da güçlenmesi adına yaptığı olumlu katkılardan dolayı Türki-Amerikan Birliği’ne huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum.”

Cincinatti milletvekili Steve Chabot, konuşmasında Türkiye’nin dünyanın merkezinde yer aldığına dikkat çekti. “Batı ile doğu arasında kilit bir bağı var. Bunu Türkiye’nin halen yürüttüğü bir rol olarak görüyorum” diyen milletvekili, iki ülke ilişkilerinin kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi. Chabot,  Türkiye’nin dünyada liderlik rolü alması gerektiğini dile getirdi.

DİĞER BAZI MİLLETVEKİLLERİN KONUŞMASINDAN KESİTLER;

Illinois Milletvekili Brad Schneider: Türk insanı ve Türk milletinin bizimle birlikte dünyanın daha güvenli bir yer olması için, daha çok barış tesis etme çabaları çok değerli. Bugün burada olmak benim için bir ayrıcalıktı.

Illinois Milletvekili Robin Kelly: Bugün burada gördüklerim son derece etkileyici. Gördüklerim bana kişisel olarak Türk insanı ile daha fazla ilişkileri geliştirme ve daha önce hiç ziyaret etmediğim Türkiye’ye gitme kararı aldırdı. Türkiye’ye geliyorum…

California Milletvekili Julia Brownley: Kongre’nin yeni milletvekillerindenim. Ancak benim bugün burada gördüğüm Türkiye ile ABD arasındaki ilişkinin çok önemli ve değerli olduğudur. Henüz ülkenizi tanımıyorum ama gelip ziyaret edeceğim. Türkiye küresel dünyadaki rolü bakımından önemli bir ülke. Türkiye, ABD ile olan ortaklığı yanında dünyada oynadığı rolünde sahip olduğu demokratik değerleri kritik öneme sahip.

California Milletvekil Loretta Sanchez: Biz büyük hayaller kurar, büyük düşünürüz ve bu nedenle de Türkiye’yi çok seviyoruz. Türkiye’yi sevmemiz için birçok neden var. Öncelikle bu etkinliği düzenleyenler arasında benim bölgemden gelen Türk-Amerikalılar var ve onlar farklı ülkelerden milletvekillerini biraraya getirerek bizlerin birbirlerini tanımalarına, ortak çalışmalarına imkan hazırladı… Ve bugün sizler yalnızca Türkiye’den değil Türki Cumhuriyetleri’nden parlementerleri de buraya getirerek bizlerin tanışmasına, ortak çalışmasına imkan sağladığınız. Biz de sağladığınız bu imkanı aramızda daha güçlü ilişkiler kurulması için fırsata dönüştüreceğiz.

Pennsylvania Milletvekili Scott Perry: Amerikalılar sizi seviyor çünkü iş hayatınızdaki gayret, özgürlüklere katkınız, açık pazar gibi değerler iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ileri boyutlara taşınmasını sağlayacak.

Gecede Pennsylvania Milletvekili Michael Fitzpatrick, Ohio Milletvekili Steve Stivers, Illonios Milletvekili Dan Lipinski de kısa birer konuşma yaptı. Yine resepsiyona katılan milletvekilleri arasında Maryland vekili Andy Harris, Florida Milletvekili Ilean Ros-Lehtinen ile Teksas milletvekili Ted Poe da yer aldı. Konuşmaların ardından hat sanatıçısı Aydın Çayır bu canlı bir hat sunumu yaparken, Azerbaycan’dan Maestro Ceyhun, Kızgızistan’dan Salamat Sadykova ile Türkiye’den Neslihan isimli sanatçılar söyledikleri şarkılarla resepsiyona zenginlik kattı.

TAA’nın yıllık kongresinin bu yılki sponsorları İpek Yolu, TUSKON, Today’s Zaman ile Turkish Review oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.