Suudi Arabistan’dan şaşırtan BM kararı

Suudi Arabistan’dan şaşırtan BM kararı

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin geçici üyeliğini kabul etmediğini bildirdi. Gerekçe olarak ise dünya barışı ve güvenliğini sağlamada BM’nin yetersiz kalması gösterildi.

Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA’da yer alan haberde, BM Güvenlik Konseyi’nin, Suriye sorununa çözüm bulamadığı gibi Filistin sorununa da 65 yıldır hiçbir çözüm bulamadığını vurgulandı. Suriye’de Beşşar Esed rejiminin 10 binlerce insanı öldürdüğü ve kimyasal silahlar ile katliam yaptığı halde Esed rejiminin ayakta olduğuna dikkat çekildi. Orta Doğu’nun kitlesel imha silahlarından arındırılmasında da başarısız olunduğu belirtildi. Suudi Arabistan’ın uluslararası arenada dünyaya barış gelebilmesi yönünde yoğun çabalar harcadığı ancak BM’nin dünya güvenliğinin sağlanmasında istenilen rolü oynayamadığının vurgulandığı haberde, Suudi Arabistan’ın İslam ülkelerine, Arap dünyasına ve diğer ülkelere karşı bir sorumluluğunun bulunduğu kaydedildi.

Tarihinde ilk defa BM geçici üyeliğine dün seçilen Suudi Arabistan ile birlikte Nijerya, Çad, Litvanya ve Şili olmuştu. Her geçici üye iki yıllığına BMGK’daki koltuğa sahip oluyor. Geçici üyelerin Konsey’de veto hakkı bulunmuyor. BMGK’ın daimi üyeleri olan Fransa, Çin, Rusya, İngiltere ile Amerika’nın üyeliklerinin sınırı yok ve bu ülkelerin yalnızca veto hakkı bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.