Suudi Arabistan’da kabine değişikliği

Suudi Arabistan’da kabine değişikliği

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Ortadoğu’da dengeleri değiştirilebilecek bir karara imza attı.

Kral Selman, üvey kardeşi Veliaht Prens Mukrin bin Abdulaziz’i görevden alarak, yerine İkinci Veliaht ve İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz’i veliaht olarak atadı.

Bölgesel rakibi İran’a karşı daha güçlü bir dış politika izlenmesini isteyen Kral Selman’ın, yaptığı kabine değişiklikleriyle selefi Kral Abdullah’ın dönemini kapattığı yorumu yapıldı.

Associated Press Kral Selman’ın yeni halefi ilan edilen Muhammed bin Nayif’in (55), uluslararası alanda Suudi Arabistan’ın “terörle mücadele çarı” olarak tanındığına dikkat çekti.

Kral Selman’ın 30 yaşındaki oğlu Prens Muhammed bin Selman da Muhammed bin Nayif’in yerine ikinci veliaht olarak atandı.

Savunma bakanlığı görevini sürdürecek olan Prens Muhammed bin Selman ile Suudi Arabistan’ın kurucusu Kral Abdülaziz’in torunlarından olan Prens Muhammed bin Nayif’in taht hiyerarşisinde yükselmeleri, Suudi Krallığı’nda ilk kez yeni bir kuşağın öne geçtiğine işaret ediyor.

Muhammed bin Nayif’in veliaht prensliğe atanmasının, yakın ilişkiler içinde olduğu ABD tarafından memnuniyetle karşılanması bekleniyor.

Kral Selman, Ocak ayında üvey kardeşi Kral Abdullah bin Abdülaziz’in ölümünün ardından tahta geçmişti. BBC; Kral Selman’ın, yaptığı kabine değişiklikleriyle Kral Abdullah dönemini kapattığı yorumunu yaptı.

Suudi Arabistan yönetiminde yapılan bir diğer değişiklik ise 1975’te göreve gelen ve dünyanın en uzun süre görev yapan Dışişleri Bakanı olan Suud el-Feysal’ın yerine, Suudi Arabistan’ın Washington büyükelçiliğini yapan ve Kraliyet ailesinden olmayan Adil el-Cubeyr’in atanması oldu. Feysal’ın sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılmak istediği belirtildi.

Kabinede sağlık bakanlığı’na Halid bin Abdulaziz el-Falih’in, Çalışma Bakanı Adil Fakih’in yerine Mufric el-Hikbani’nin, Ekonomi ve Planlama Bakanı Muhammed el-Casir’in yerine de Adil Fakih’in getirildiği açıklandı. Hamed es-Suveylim de Kraliyet Divanı Başkanı olarak atandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.