Suudi Arabistan ile BM Genel Sekreteri arasındaki kriz büyüyor

Suudi Arabistan ile BM Genel Sekreteri arasındaki kriz büyüyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Suudi Arabistan arasındaki kriz büyümeye devam ediyor.

BM, geçen hafta yayınladığı rapor ile Yemen’deki çocuk ölümlerinin yarısından fazlasının Suudi Arabistan’ın önderliğindeki koalisyon güçlerinin sorumlu olduğunu yazmıştı.

Bu rapor Riyad’da deprem etkisi yaptı. Suudi Arabistan, BM’nin raporu geri çekmesi için diplomatik girişimlerde bulundu. BM’deki diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre Riyad bu girişimlerden sonuç alamayınca, BM’yi bu defa yapmış olduğu yardımları kesmekle tehdit etti.

Riyad hükümetinin, BM’ye yalnızca kendilerinin değil Yemen’deki savaşta Suudi Arabistan ile birlikte yer alan Körfez ülkeleri ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye ülkelerin de yardımlarını keseceği tehdidinde bulunduğu ileri sürüldü.

BM Genel Sekreteri Ban, bugün yaptığı basın toplantısında Yemen’deki çocukların ölümünden Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçlerini sorumlu tutan raporu savundu. Yemen’de çocukların yaşadığı korkunç ortamdan sorumlu ülkelerin isimlerinin raporda yer almasına kendisi karar verdiğini açıklayan Ban, “Bu kararıma karşı Suudi Arabistan önderliğindeki ülkeler, geçici olarak raporun geri çekilmesi için şiddetli tepki gösterdi” dedi.  

BAN, GERİ ADIM ATMAYACAĞI MESAJINI VERDİ

Raporun çocukların yaşadığı korkunç durum gözler önüne serdiğini belirten Ban, “Bu aldığım en zor ve acı karardı” diyerek yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi. Ban, Suudi Arabistan ile koalisyona üye ülkelerin BM’ye vermiş olduğu fonları kesme tehditi için, “Bu aşırı baskı kabul edilemez” açıklamasında bulundu.

Ban, “Bu yapılan inceleme Birleşmiş Milletler’in doğal çalışmasının gerekli bir parçasıdır. Raporu destekliyorum. Bize yapılan itirazları değerlendireceğiz ama raporun içeriğini değiştirmeyeceğiz” dedi.

Ban, basın toplantısında Suudi Arabistan ile koalisyona üye ülkelerin BM’ye yaptıkları yardımı kesmesi durumunda bunun daha fazla çocuğun dünya genelinde acı çekmesi anlamına geleceğini söyledi. BM Genel Sekreteri, yardımların kesilmesinin Suriye, Güney Sudan, Filistin ve Yemen gibi yerlerde yaşayan çocukların geleceğini daha fazla riske edeceğini söyledi.  

Suudi Arabistan’nın yaptığı yardımları kesmesi durumunda bundan en fazla etkilenecek olan kurum BM  Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA).

Suudiler UNRWA’ya ABD, Avrupa Birliği (AB) ile İngiltere’den sonra en fazla maddi destek sağlayan ülke. Suudi Arabistan, geçen yıl UNRWA’ya 100 milyon dolar civarında yardımda bulunmuştu.    

Suudi Arabistan ile birlikte başta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Kuveyt, Bangladeş, Katar da BM Genel Sekreterini protesto eden ülkeler. UNRWA’ya Kuveyt ile Birleşik Arap Emirlikleri de yılda 50 milyon dolar yardımda bulunuyor.

Diplomatik kaynaklara göre bu iki ülke de rapor geri çekilmediği takdirde BM’yi yaptıkları yardımı yardımları kesmekle tehdit etti.    

“YEMEN’DEKİ ÇOCUK ÖLÜMLERİNİN YÜZDE 60’INDAN SUUDİLER SORUMLU”

Yemen’de Husiler’e karşı Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyonun sürdürdüğü savaşta BAE, Bahreyn, Kuveyt, Katar, Mısır, Ürdün, Fas, Senegal ile Sudan yer alıyor.

Reuters’ın iki gün önce geçtiği haberde Suudi Arabistan’n BM üzerindeki baskıyı arttırmak için Riyad’taki din adamları toplantısında fetva çıkararak İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İTT) üye ülkelerin de BM’ye yaptıkları yardımları kestirmeye çalışacağı ileri sürüldü.

BM’nin yayınladığı raporda Yemen’deki çocuk ölümlerinin yüzde 60’ından koalisyon güçlerinin sorumlu olduğu yazılmıştı. BM kayıtlarına göre Yemen’de geçen sene 510 çocuğun öldürülmesinden Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon sorumlu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.