“Suriyeli mülteci yükünü paylaşmalısınız”

“Suriyeli mülteci yükünü paylaşmalısınız”

Dünyanın önde gelen uluslararası yardım kuruluşları, iç savaşın sürdüğü Suriye’nin komşularına ‘mültecilere kapınızı açık tutun’ baskısı yapan Batılı ülkelere sorumluluğu paylaşma çağrısı yaptı.

Aralarında Oxfam, Save the Children (Çocukları Kurtarın), Refugee Council (Mülteci Konseyi) ve Amnesty International’ın (Uluslararası Af Örgütü) bulunduğu 30 kadar yardım kuruluşu, dün yaptıkları ortak bir açıklamada zengin Batılı ülkelerin, 2015 sonuna kadar en azından Suriyeli mültecilerin yüzde 5’ini (160 bin) kabul etmelerini istedi. Cenevre’de bugün BM tarafından düzenlenecek Suriye mülteci krizi konusundaki konferansın arifesinde yapılan çağrıda önceliğin de kadın ve çocuklar ile tıbbi yardıma muhtaçlara, işkence görmüş kişilere verilmesi gerektiği kaydedildi.

BM kayıtlarına göre Mart 2011’den bu yana en az 3,3 milyon kişi Suriye’yi terk etti. Ancak gayri resmi rakamın bundan çok daha fazla olduğu belirtiliyor. Türkiye’de kayıtlı sığınmacı sayısı 1,6 milyon. Dört milyonluk Lübnan’da her dört kişiden biri mülteci. Bölge dışındaki ülkelerin aldığı Suriyeli ise toplam mültecilerin yüzde 2’sinden az. Avrupa Birliği ülkelerinin şimdiye dek kabul ettiği mülteci sayısı sadece 5 bin. Cenevre konferansı öncesi Norveç  1.500 kadar, Fransa 500, Hollanda 250, Belçika  150 ve İngiltere 90 Suriyeliyi yerleştireceğini açıkladı. Almanya ise daha önce 30 bin civarında mülteci alma taahhüdünde bulunmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.