Suriyeli muhalifler uluslararası kamuoyundan acil müdahale istedi

Suriyeli muhalifler uluslararası kamuoyundan acil müdahale istedi

Suriye Muhalif ve Devreimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmet Cerba ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Genelkurmay Başkanı Selim İdris, ülkede düzenlenen kimyasal saldırı ile ilgili ortak basın toplantısı düzenledi.

Şam’ın banliyölerine yönelik gerçekleştirilen ve bin 300’den fazla sivilin öldüğü belirtilen saldırıya uluslararası kamuoyunun ilgisizliğinden yakınan SMDK Başkanı Cerba, ABD yönetiminin gerekli adımı atmasını istedi.

Söz konusu saldırıda uluslararası kamuoyunun harekete geçmesini isteyen Cerba, “21’inci yüzyılın en alçak saldırısına karşı gerekli cevabın verilmesi çağrısında bulunuyorum. Bu utanç tüm uluslararası kamuoyunundur. İnsanlığa karşı işlenen bu cinayete gerekli cevabın verilmesi gerekir. Esed bu cinayeti işleyerek sorumluluğundan kaçmaya çalışıyor.” dedi.

Muhaliflerin lideri sıfatıyla konuştuğunu ifade eden Cerba, “Buradan dünyanın en nüfuzlu ülkesi ABD Başkanı Barak Obama’ya sesleniyorum. Devlet ve kişisel olarak sorumluluğu yüklenmesini istiyorum. Aynı şekilde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İngiltere Başbakanı David Cameron ve tüm uluslararası liderlere özellikle Arap ve Müslüman ülkelerin liderlerine; Suriyelilerin, aralarında kimyasal silahların olduğu çeşitli silahlarla öldürülmesine son vermek için kararlı bir adım atmalarını bekliyoruz. Uluslararası kamuoyundan söylemden vazgeçerek eyleme geçmelerini istiyoruz. Artık boş vaatlere karnımız tok.” diye konuştu.

Uçaklar, füzeler ve roketlerle halkın bombardımanın durdurularak güvenli bölgelerin oluşturulmasını isteyen Cerba, “Halkı katleden kimyasal silahların kullanım emrini veren sorumlular cezalandırılmalı. Yönetim kimyasal silahları 30 kez kullandı. Bu konuda ABD, İngiltere ve Fransızların tespitleri var. Açıkça her türlü yollarla acil bir müdahalenin yapılmasını talep ediyoruz. Bu konuda en ufak bir tereddüt herkes için büyük bir hata ve utanç olacaktır. Bu konuda gecikme daha fazla kan dökülmesinden başka bir şey ifade etmeyecektir.” diye konuştu.

Cerba, BM kimyasal silah denetçilerinin saldırıya uğrayan bölgelere acil bir şekilde girmelerini isteyerek, söz konusu bölgelere güvenli bir şekilde girip çıkmalarını kendilerinin sağlayacaklarını söyledi.

ESED KONVOYUNA SALDIRI DÜZENLENMESİNİN ARDINDAN KİMYASAL SİLAH KULLANMAYA KARAR VERDİ

ÖSO Genelkurmay Başkanı Selim İdris ise bir soru üzerine hiçbir şekilde kimyasal silaha sahip olmadıklarını söyledi. Selim İdris, ellerindeki bilgi ve belgelere göre Doğu Ğuta’ya yönelik kimyasal saldırıda Esed’in başında olduğu yönetim tarafından gerçekleştiğini aktardı.

Selim İdris, muhalifler tarafından 8 Ağustos tarihinde konvoyuna saldırı düzenlenen Esed’in bunun intikamını almak için kimyasal saldırıya başvurduğunu öne sürdü. Muhalif komutan İdris “Esed yönetimi hiç bir şekilde Doğu Ğuta’ya giremiyordu. O yüzden kendisine kimyasal silah kullanılması teklifi yapıldı. Bu tekliften sonra bu saldırı programının 24 saat sonra masasına konulmasını istedi. Daha sonra bu saldırı planı hazırlanarak gerçekleşti.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.