Suriye’deki trajedi, BM Özel Temsilcisini şok etmiş: “Nasıl hayatta kalabildiklerine şaşırdım”

Suriye’deki trajedi, BM Özel Temsilcisini şok etmiş: “Nasıl hayatta kalabildiklerine şaşırdım”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’un Çocuklar ve Silahlı Çatışmalardan sorumlu Özel Temsilcisi Leyla Zerrougui, Suriyeli çocukların acilen korunmaya ve insani yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Özel Temsilci, Suriye başta olmak üzere Suriyeli mültecilerin bulunduğu Türkiye, Irak, Lübnan ve Ürdün’de yaptığı incelemeler sonunda, insani yardıma muhtaç 6.8 milyon kişinin yarısının çocuklar olduğunu söyledi. 

Temaslarının ardından Beyrut’tan yazılı bir açıklama yapan Zerrougui, silahlı çatışmalar esnasında çocuklara karşı altı ciddi ihlalin yapıldığını belirtti. Özel temsilci, Güvenlik Konseyi’ne hazırladığı raporda, bu ihlallerin öldürme, sakatlama, kaçırma, cinsel şiddet, okul ve hastanelere insani erişimin engellenmesi ve çocuk yaşta silah altına almak olarak sıraladı.

İnceleme yaptığı ülkelerde çocuklarla birebir görüştüğünün altını çizen Zerrougui şöyle konuştu: “Çatışmaların Suriye içinde ve dışında görüştüğüm çocuklar ve aileleri üzerinde bıraktığı izleri, kişisel hikayelerini dinleyerek gördüm. Çocukları bombardıman sonunda gözleri önünde ölen ebeveynlerle, kardeşlerinin ölüm anına tanıklık eden çocuklarla ve çatışmalarda yaralı olarak kurtulanlarla görüştüm. O kadar şiddet ve zorluktan sonra bu insanların nasıl hayatta kalabildiğine şaşırdım.”

Görüştüğü hükümet yetkililerinden çocukların korunmasını talep ettiğini belirten Zerrougui, “Her iki taraf da çatışmalarda çocukları kullanmaktan bir an önce vazgeçmeli ve sivillerin yaşadığı yerde silahlı çatışmalara, terörist saldırılara son verilmeli” dedi.

İnsani krizin Suriye’de giderek arttığını belirten özel temsilci, Suriye’de yardıma muhtaç sivillere ulaşmanın ve onlara yardım götürmenin imkansız olduğunu aktardı. Zerrougui, “İnsani yardım güvenli ve tarafsız bir şekilde dağıtılmalı. Bu öyle kritik öneme sahip ki… Ayrıca siviller, çatışmalarda rehin olarak alınmamalı” dedi.

Özel temsilci, Şam’da birkaç yıl içinde birçok defa yerlerinden edilen insanlarla bir araya geldiğini söyledi. Her gün bir yerden bir başka yere göç etmek zorunda kalan Suriye halkının komşu ülkelere gidebilmek için fırsat kolladığını aktaran Zerrougui, bugün Suriyeli mülteci sayısının 1.7 milyona ulaştığını ve bunların da yarısının çocuk olduğunu söyledi. Özel temsilci, bazı silahlı muhalif grupların reşit olmayan çocuk savaşçıları kabul etmeyeceklerine dair verdikleri güvencelere sadık kalmayarak çocukları çeşitli görevde kullandıklarını da dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.