“Suriye’de ateşkese yaklaşıyoruz”

“Suriye’de ateşkese yaklaşıyoruz”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de delinen ateşkesi yeniden başlatabilmek için Cenevre’de bir dizi görüşme yaptı. Rusya ile temasın devam ettiğini belirten Kerry, Esed’e ateşkese riayet çağrısı yaptı.

Suriye’de silahların susturulması için yeniden başlatılan ateşkes girişimi kapsamında İsviçre’nin Cenevre kentine giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Moskova ve Şam’a işbirliği çağrıları yaptı. Rusya ve uluslararası koalisyonu arasındaki müzakerelerin devam ettiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Kerry, “Halep’i de içine alacak şekilde Suriye’deki ateşkesi yenilemek için anlaşma zeminine yakınlaşıyoruz” dedi.

BM Güvenlik Konseyi kararında, ülke genelinde çatışmaların durması ve insani yardımların ihtiyaç bölgelerine ulaştırılmasının kararlaştırıldığını ancak bunun uygulanmadığını kaydeden John Kerry, Esed rejiminden müttefiki Rusya’yı dinleyerek ateşkese uymasını istedi.

Rusya ve ABD’nin girişimleriyle 27 Şubat tarihinde kabul edilen ateşkes, çift taraflı ihlaller nedeniyle uygulamaya geçememiş ve karşılıklı suçlamalar birbirini takip etmişti. Geçen haftanın Cuma günü ise Şam kırsalındaki Doğu Guta, Lazkiye ve Halep’i kapsayacak şekilde ‘sükûnet rejimi’ edilmişti. Ancak Rus desteğiyle sahada güç kazanan Esed rejimi, Halep’in ateşkese dahil olmadığını iddia ederek hava saldırılarına devam etti.

Sivil bölgelerin, hastanelerin, gıda ve ecza depolarının dahi hedef alındığı kentte, son iki haftada muhalif yanlısı Suriye İnsan Hakları Gözlemevi rakamlarına göre 49’u çocuk, 253 sivil öldürüldü.

Cenevredeki görüşme trafiği sürdüğü sırada Suriye ordusu, Şam ve çevresindeki çatışmasızlığı ifade eden ‘sükûnet rejimi’ni 48 saat daha uzattıklarını açıkladı.

“Ruslarla hâlâ görüşüyoruz”

Rejim, Halep’teki saldırılarını törör örgütü El Kaide bağlantılı El Nusra’nın kentteki varlığına dayandırıyor. İç savaşın başından bu yana Esed’in yanında yer alan Rusya ise ABD ve dünya kamuoyundan gelen seslere kulak tıkamış ve Halep’i vurmaması için rejime baskı yapmayı reddetmişti. Moskova’dan yapılan açıklamada Halep’teki sivil katliam, ‘terörle mücadelenin bir parçası’ olduğu iddiasıyla savunulmuştu. Ancak pazar günü ise bu politikanın değiştiğinin sinyali geldi. Rus makamlar Halep için Esed hükümetiyle görüştüklerini bildirdi.

Cenevre’deki programında BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suudi Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh  görüşmelerinin de bulunduğu Kerry de Suriye için Rusya ile temasları kesmediğini vurguladı. “Şu anda bile Ruslarla doğrudan görüşüyoruz” dedi. Moskova ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

“Bunlar kritik saatler”

Kerry Cenevre’deki temaslarından önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Önceki akşam yapılan telefon görüşmesinde Halep öncelikli olmak üzerer Suriye’de son günlerde yaşanan gelişmeler değerlendirildi.

İsviçre’de yaptığı açıklamalarla Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’e de seslenen ABD’li bakan, “Bunlar kritik saatler. Rejimden Rusya’yı dinlemesini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararına uymasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu. ABD temsilcisi, Cenevre’de bulunduğu süre içinde çatışmalara son vermek için temaslarına devam edeceklerini belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.