Suriye’de 3 yeni kimyasal silah saldırısı daha incelemeye alındı

Suriye’de 3 yeni kimyasal silah saldırısı daha incelemeye alındı

21 Ağustos’ta Şam yakınlarındaki Guta’ya kimyasal silah saldırısı yapıldığı Bileşmiş Milletler (BM) raporu ile belgelenirken yeni bir gelişmeye göre Suriye’de 22, 24, ve 25 Ağustos tarihlerinde de kimyasal silah kullanıldığı yolunda iddiaların olduğu ve BM heyetinin bu durumu araştıracağı öğrenildi.

 

Suriye’de kimyasal silah incelemesi yapan BM heyetinin toplam 7 iddiayı araştırmak için haftaiçinde Suriye’ye gittiği belirtildi. BM Genel Sekreterliği Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, BM heyetinin Suriye’de 7 iddiayı araştırmak için 25 Eylül’de Suriye’ye gittiği ve 30 Eylül’e kadar da Han el-Assal, Şeyh Maksud, Sarakab, Guta, Bahariye, Jobar ve Aşrafiye Sahnaya da araştırma yapacağı belirtildi.

 

BM heyeti Başkanı Prof. Dr. Ake Sellström başkanlığındaki heyetin sahadaki araştırmaların Ekim ayı sonuna doğru da raporlaştıracağı kaydedildi.

 

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ve Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) uzmanların da yer aldığı heyetin alandan örnekler topladığı kaydedildi.

 

21 Ağustos’da Guta’ya yapılan kimyasal saldırı sonrasında Esed rejimi dünya genelinden büyük tepki çekmiş ve ABD’nin Suriye’ye askeri müdahalesi de Rusya’nın araya girmesiyle son anda engellenmişti. 21 Ağustos tarhinden sonra Bahariye’de 22 Ağustos, Jobar’da 24 Ağustos ve Aşrafiye Sahnaya’da ise 25 Ağustos’ta kimyasal silah kullanıldığı yolunda iddialar üzerine BM heyeti bu bölgelerde çalışmalarını sürdürüyor.

 

Açıklamada, raporun BM Genel Sekreteri’ne sunulan birçok iddia arasından kayda değer 7’sinin incelenmesinden elde edilen sonuçları içereceği ifade edildi.

 

Kimyasal ya da biyolojik silah kullanıldığı iddiası üzerine BM denetçilerinin incelediği 7 olay ve tarihleri şöyle: Han el-Assal 19 Mart, Şeyh Maksud 13 Nisan, Sarakab 29 Nisan, Guta 21 Ağustos, Bahariye 22 Ağustos, Jobar 24 Ağustos ve Aşrafiye Sahnaya 25 Ağustos.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.