‘Suriye toplantısında terörist gruplar masaya yatırılıyor’

‘Suriye toplantısında terörist gruplar masaya yatırılıyor’

ABD’nin New York kentinde Suriye krizine çözüm yollarının arandığı toplantı devam ediyor.

Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun temsil ettiği toplantıya ABD, Rusya, İran ve Suudi Arabistan’ın da aralarında olduğu 18 ülke katılıyor.

Toplantıya ilişkin bilgi veren Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh, tarafların Suriye’deki terörist grupları masaya yatırdığını söyledi. Toplantıda, henüz terörist sayısında bir rakam belirlenemediğini belirten Ürdün Dişşileri Bakanı Judeh, terörist grupların listesine bazı ülkelerin 10-15 bazılarının daha fazla isim ile geldiğini kaydetti. Bakan Judeh, “Bu Ürdün’ün listesi değil, Ürdün’ün koordine ettiği bir liste” dedi.

Amaçlarının toplantıda bir neticeye ulaşmak olduğunu anlatan Bakan Juden, “Bugün bir liste üzerinde anlaşmaya varmayı, öğleden sonraki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne de tasarı olarak sunmayı umuyoruz.” ifadelerini kullandı. ABD’nin üzerinde çalışılan taslağa, ‘Suriye halkının geleceğine yine Suriye halkı karar verebilir’ maddesini eklemeye çalıştığı ancak bu konuda Rusya’nın muhalif durumunun henüz aşılamadığı ileri sürülüyor.

‘ABD, ANLAŞMA OLMAZSA ESED’İ LAHEY’E GÖTÜRECEK’

Bu arada diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, ABD Dışişleri Adalet Ceza Departmanı tarafından Suriye Devlet Başkanı Beşer Esed’in savaş suçu işlediğine dair bir dosya hazırlandığı kaydedildi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye toplantısından bir sonuç elde edilememesi durumunda Esed hakkında Lahey’e savaş suçu işlemekten dolayı dava edeceği ileri sürüldü.

Öte yandan, Rusya ile Türkiye arasında devam eden kriz sebebiyle iki ülke Dışişleri bakanlarının ikili bir görüşme yapmayacakları bildirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.