Suriye tasarısını veto eden Çin, karar değiştirdi

Suriye tasarısını veto eden Çin, karar değiştirdi

Rusya ile birlikte BM Güvenlik Konseyi’nde Beşşar Esed rejimini kınayan karar tasarısını veto eden Çin tavır değiştirerek Arap Birliği’nin önerileri temelinde barışçıl bir çözüm istediğini açıkladı.

Dün, Şam’ı ziyaret eden Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhai Jun, Suriye hükümeti ve muhaliflerden şiddet eylemlerini derhal durdurmalarını istedi. Akşam saatlerinde ise Çin Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden yayınlanan bir açıklamayla Pekin yönetimi, soruna siyasi bir çözüm bulunabilmesi için Arap Birliği’nin bütün arabuluculuk çabalarını desteklediğini duyurdu. Açıklamada, Zhai Jun’un, Devlet Başkanı Beşşar Esed’e, ‘bir çözüm bulunması için Suriye hükümeti, muhalefeti, Arap Birliği ve Arap ülkeleriyle çaba harcamak istedikleri’ mesajını götürdüğü belirtildi. Suriye ile Çin arasındaki işbirliğini artırmak amacıyla Şam’a giden Zhai, ayrıca, Suriye’de yakında yapılacak genel seçimler ile yeni anayasa referandumunun sorunsuz geçmesi dileğini dile getirmişti. Pekin’in de Arap Birliği planını desteklediğini açıklamasının ardından gözler Esed’in en büyük destekçisi Moskova’ya çevrildi.

AMERİKAN İHA’LARI SURİYE’Yİ İZLİYOR

Amerikan NBC News Televizyonu, ABD ordusuna ait insansız hava araçlarının (İHA) Suriye üzerinde uçuş yaparak yaşanan şiddet olaylarını gözlemlediğini duyurdu. ABD’li güvenlik yetkililerine dayandırılan habere göre; uçaklar Suriye’ye müdahale amaçlı keşifte bulunmak için değil, Esed rejiminin halka zulmettiğini dünyaya göstermek için görev yapıyor. Suriye’de yönetim karşıtı gösteriler dalga dalga yayılırken dün başkent Şam’ın merkezinde dev bir gösteri düzenlendi. Şam’ın Mezze semtinde Beşşar Esed’in sarayı yakınında gerçekleştirilen gösteriye 15 bin kişinin katıldığı kaydedildi. Daha önce Şam banliyölerinde yapılan dev gösterilerin Şam’ın merkezine taşınması, muhaliflerin giderek güçlendiğini gösteriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.