Srebrenitsa anneleri yine tabutlara sarıldı

Srebrenitsa anneleri yine tabutlara sarıldı

Srebrenitsa’da tabutların başında bu yıl da dua eden ve göz yaşları döken kadınlar yürekleri burktu

Srebrenitsa soykırımında şehit edilen ve kimlikleri son bir yıl içinde tespit edilen 136 kişinin cenazeleri bugün Potoçari kabristanında toprağa verildi.

Kameralara konuşmak için güçlerini toplayabilenler ise erkekler oldu. Nusret Efendiç, soykırımda babası Mişa ile iki kardeşini ve iki dayısını kaybetmiş. Kardeşlerinden birini bugün defnedecek olan Efendiç, diğer kardeşinin ise bulunamadığını söyledi.

Ben Belmin Muslimanoviç ise dedelerinden birini defnetmek için bu yıl da Srebrenitsa’ya gelmiş. Şehit edilen diğer dedesini daha önce toprağa verdiği belirten Muslimanoviç, “Soykırım yıllarını hatırlamıyorum ama her yıl onlarca kişinin toprağa verildiği bu cenaze törenleri bile insanı dehşete düşürmeye yetiyor.” dedi.

Tabutlar daha sonra defnedilmek üzere omuzlar üzerinde mezarlığa getirildi. Defin töreni bugün öğle vakti kılınacak cenaze namazından sonra yapılacak.

Vucic Srebrenitsa'daSIRP BAŞBAKANI ISLIKLANDI

Srebrenitsa soykırımının 20. yıl dönümü törenlerine katılan Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, bir grup tarafından ıslıklandı.

Anıta çiçek bıraktıktan sonra alandan ayrılan Sırp delegasyonun, taş atılması üzerine koşarak araçlarına hareket ettiği öne sürüldü.

Aleksandar Vuçiç, milliyetçi söylemleriyle tanınıyor ve Sırbistan yönetimi de Srebrenitsa’da bir soykırım değil, fakat ‘büyük bir suç’ işlendiğini savunuyor.

BOŞNAKLAR SALDIRIYI KINADI

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç’e Srebrenitsa töreninde yapılan saldırı Boşnaklar tarafından kınandı.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munire Subaşiç, “Bu saldırı hepimize ve hepimizin onuruna yapıldı. Ben saldırı yapanlar arasında şehit ailesi görmedim. Bu şimdi maalesef bize mal edilecek. 20 yıldır koruduğumuz şerefimize leke gelecek olmasından dolayı bozguna uğradım.” dedi.

Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç de saldırıyı kınadı ve bazı holiganların Srebrenitsalı insanların acılarını suistimal ettiğini söyledi. Durakoviç, saldırı dolayısıyla Sırp başbakandan özür diledi.

Bu arada saldırıyla ilgili bir kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

VUÇİÇ: BARIŞ POLİTİKAMIZ SÜRECEK

Sırbistan Başbakanı Vuçiç ise Belgrad’a döndükten sonra yaptığı açıklamada, saldırıya rağmen Boşnaklarla barış ve uzlaşı arayışının süreceğini ifade etti. Başbakan Vuçiç, Srebrenitsa’da belediye ve dernek başkanları tarafından çok samimi bir şekilde karşılandığını hatırlattı ve “Bu saldırının yakınlarını kaybedenler tarafından organize edilmemiş olması teselli kaynağım.” dedi.

Sırbistan Başbakanı Vuçiç, Srebrenitsa’da kalabalığın içinden bazı insanlar kendilerine saldırırken diğerlerinin ise onları engellemeye çalıştığını da sözlerine ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.