Somali Başbakanı Türk Büyükelçiliğini ziyaret etti

Somali Başbakanı Türk Büyükelçiliğini ziyaret etti

Somali Başbakanı Abdi Farah Shirdon, Türkiye’nin Somali Büyükelçisi Cemalettin Kani Torun ile birlikte başkent Mogadişu’da Cumartesi günü saldırıya uğrayan Türk Büyükelçiliği çalışanlarının kaldığı ek binayı ziyaret etti.

Abdi Farah Shirdon, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada saldırıyı kınadı. Türk hükümetin Somali’nin gelişmesinde anahtar bir rol üstlendiğini ifade eden Somali Başbakanı, saldırının iki ülke arasındaki ilişkileri etkilemeyeceğini açıkladı.

Ölenlerin ailesine başsağlığı dileğinde bulunan Shirdon, düşmanlarının Somali’yi arzu ettiği barışı elde etme noktasında engelleyemeyeceğini söyledi.

Türkiye’nin Somali Büyükelçisi Cemalettin Kani Torun ise açıklamasında yardıma devam edeceklerini bildirdi. “Bazı insanlar Somali’ye yardım etmek istemiyor. Bazı insanlar Somali’deki kardeşlerimize yardım etmememiz için bizi durduruyor.” diyen büyükelçi, “Desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. İnşallah iki ay içerisinde üç hastaneyi bitireceğiz. Diğer projelerimizi de bitireceğiz ve Mogadişu desteğimizle daha iyi bir yer olacak.” ifadelerini kullandı.

Sadece Mogadişu’nun değil tüm Somali’nin daha iyi bir yer olacağını söyleyen büyükelçi, “Çünkü Somalililer bunu hak ediyor. Yardım etmek istiyoruz ve yardım etmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türk Büyükelçiliği çalışanlarının kaldığı ek binaya Cumartesi günü araçla saldırı düzenlendi. Bina önüne gelen 3 saldırgandan ikisi çıkan çatışmada öldürüldü. Diğer saldırganın üzerindeki bombayı patlatması sonucu saldırgan ve bir Türk polis öldü, biri polis 3 kişi yaralandı.

Saldırıyı Somali hükümetini desteklemeleri nedeniyle Türk diplomatları hedef aldıklarını açıklayan Eş Şebab örgütü üstlendi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD Dışişleri Bakanlığı da olay sonrası saldırıyı kınayan açıklamalar yaptılar.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Somali Özel Temsilcisi Nicholas Kay, ”Türkiye son bir kaç yıldır Somali halkına yardım etmek için bıkmaksızın ve cesurca çalışıyor. Terörün her türlüsünü kınıyorum.” dedi.

Eylemi ‘korkakça’ olarak niteleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise yazılı yaptığı açıklamada, ABD’nin Mogadişu’daki Türk Büyükelçiliği’ne yönelik terör saldırısını şiddetle kınadığını ifade etti. Açıklamada, hayatını kaybeden polisin ailesine de başsağlığı dilendi.

Psaki ayrıca ABD’nin Somali halkının, müttefik Türkiye’nin ve Somali’nin istikrar ve barışı için çalışan uluslararası toplum tüm üyelelerinin yanında olduğunu ifade etti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.