Sokak çatışmalarının tırmandığı Lübnan’da ordudan müdahale sinyali

Sokak çatışmalarının tırmandığı Lübnan’da ordudan müdahale sinyali

Sünni istihbarat başkanının suikasta kurban gitmesinin ardından çalkalanan Lübnan’da birçok şehirden çatışma haberi geliyor. Lübnan ordusu ise dün bir açıklama yaparak tüm siyasî gruplara temkinli olmaları çağrısında bulundu. Ülkede gerginliğin yüksek olduğu yerlerde kargaşayı önlemek için ‘kararlı tedbirler’ alınacağı uyarısını yaptı.

Suriye rejimine karşıtlığı ile bilinen Sünni İstihbarat Şefi Visam el-Hasan’ın cuma günü bombalı saldırıda öldürülmesinin ardından tansiyonun yükseldiği Lübnan’ın çeşitli şehirlerinde farklı siyasi gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor. Hasan’ın pazar günkü yapılan cenaze töreninden sonra çıkan çatışmalarda en az 4 kişi ölürken 17 kişi yaralandı. Ülke genelinde güvenlik tedbirlerini artıran Lübnan ordusu ise dün ültimatom gibi bir açıklama yaparak tüm grupları itidale çağırdı. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Hasan suikastının ardından başlayan şiddet içeren protesto eylemleriyle birlikte ülkenin kritik bir durumla karşı karşıya olduğu belirtilerek, “Tüm siyasi liderlere görüşlerini ve yaklaşımlarını ifade ederken temkinli olmaları çağrısında bulunuyoruz.” denildi. İstikrar ve kamu kurumlarının güvenliğinin ‘kırmızı çizgi’ olduğuna dikkat çekilirken ülkede gerginliğin yüksek olduğu yerlerde kargaşayı önlemek için ‘kararlı tedbirler’ alınacağı vurgulandı.


Saldırı sebebiyle Suriye’yi suçlayan siyasetçiler ve halk, Hasan’ın cenazesinin ardından başbakanlık binasına girmeye çalışmış, güvenlik güçleri ile protestocular arasında arbede yaşanmıştı. Ülkedeki muhalif liderler, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve Lübnan’daki müttefiki Hizbullah ile yakın ilişkilerini gerekçe göstererek Başbakan Necip Mikati’nin istifasını istiyor. Suriye karşıtı protestolar sırasında Sayda şehrine bağlı Kuturmaya’da, Hizbullah üyelerinin açtığı iddia edilen ateşte başından ağır yaralanan bir kişi dün hayatını kaybetti. Beyrut’un Kaskas bölgesi ile Şii Hizbullah taraftarlarının yoğunlukta olduğu Dahye bölgesinde çıkan çatışmalarda da bir kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı bildirildi. Esed yanlıları ile Suriye muhalefetine destek veren Sünniler arasında sık sık gerginliğin yaşandığı Trablusşam kentinde ise Cebel Muhsin ile Tibbane mahalleleri arasında çıkan çatışmada iki kişi hayatını kaybetti. Çatışmaların ardından Lübnan ordusu, başta Beyrut olmak üzere ülke genelinde güvenlik önlemlerini üst seviyeye çıkardı. Muhalif gruplar arasındaki çatışmaları engellemek üzere birçok bölgeye asker sevk edilirken, tanklar da stratejik mevzilerde konuşlandı.
Tuğgeneral Visam el-Hasan’ın öldürülmesini değerlendiren BM Barış Gücü’nün (UNIFIL) eski sözcüsü Timur Göksel, “Öldürenler, ancak onun yakın çevresinden nereye gittiğiyle ilgili bilgi alarak böyle bir eylemi gerçekleştirebilir.” dedi. Göksel, Hasan’ın ülkeye girişinden bir gün sonra böyle bir suikast yapılmış olmasının, eylemin profesyonel kişiler tarafından gerçekleştirilmiş olduğunu gösterdiğini vurguladı.


Farklı din, mezhep ve etnik gruplardan oluşan ülkeyi 1975-1990 arası olduğu gibi yeniden iç savaşın eşiğine getiren bombalı eylem, Suriye rejiminin kaosu Lübnan’a yayma stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.